fallback

Хепиенд за наказаните от ЦСКА

БФС затвори миролюбиво аферата с допинга, намали санкцията на Нджонго Присо.

11.04.2012 | 19:15

Благоприятни за ЦСКА решения взеха Българският спортният арбитраж и Апелативната комисия на БФС. Тримесечните дисквалификации на уличените с допинг Тодор Янчев, Румен Трифонов и Костадин Стоянов бяха потвърдени, съответно са изтекли.

Дисциплинарната санкция на Нджонго Присо за грубо отношение към длъжностно лице на мача срещу “Локомотив” (Пд) беше свалена от 5 на 2 мача. Така крилото понася общо 4 (2 за червения картон). Вече е изтърпял три (Берое, Видима-Раковски и Светкавица) и му остава още един – срещу Славия на 19 април. Ще може да играе в домакинството срещу Черно море на 22 април. Апелативната комисия обяснява редукцията със смекчаващи вината обстоятелства.

Спортният арбитраж разгледа и потвърди санкциите на допинг-триото заради жалба на БФС. В обявеното решение се казва, че футболната централа е искала увеличаване на наказанията, понеже не съответствали на нарушенията и утвърдената международна практика. От ЦСКА пък претендирали, че БФС няма право да обжалва, защото не е страна по спора, а наказанията били достатъчни, дори завишени.

БСА прие жалбите на БФС за допустими и отсъди, че лишаването от състезателни права за три месеца е необходима и достатъчна санкция, съответстваща на извършеното нарушение. И това е така, защото откритото в организма на тримата футболисти забранено вещество „метилхексанамин” е посочено като специфично вещество в Списъка на забранени субстанции и методи, съответните наказания са в интервала от порицание до 2 години. Логиката на правилата е, че „специфични вещества” водят до неволно нарушение на антидопинговите регламенти, поради честото им наличие в медицински продукти или които са по-малко успешни при приемането им като допингиращи.

За БСА в случая размерът на наказанията не е очевидно и драстично несъразмерен с нарушението, за да се налага увеличаване, а също така е съобразен с практиката на Спортния арбитраж в Лозана. БФС не е представил съдебна практика в обратна насока, за да аргументира искането за увеличаване.

Санкцията бе наложена от Дисциплинарната комисия на БОК на 30 януари. Според БСА временното спиране на състезателните права с решение на БФС от 23 декември 2011 се поглъща от окончателното наказание.

За разлика от действията си в хода на казуса, сега от БФС реагираха своевременно, като приемат решението на БСА и изразяват удовлетворение от разглеждането на жалбата, съответно отхвърляне претенциите на ЦСКА за неоснователност. “Подчертаваме още веднъж, че в жалбата БФС не е искал категорично завишаване на санкцията, а потвърждаване на процедурата заради важния възпитателен и превантивен елемент при определянето на наказанието. Пожелаваме успех на Тодор Янчев и Румен Трифонов, а на Костадин Стоянов бързо възстановяване от контузията и се надяваме това да е последният път, в който имената им са замесвани в подобни казуси”, завършва централата.

fallback
fallback