Холандска бомба за УЕФА и „Барселона”

Пресилена дузпа срещу „Милан” разпалва конспиративни тези и стар скандал с „Челси”

04.04.2012 | 16:30
Холандска бомба за УЕФА и „Барселона”

Рефер от Холандия минира финалната фаза на Шампионска лига чрез дузпа с ключов ефект за изхода от четвъртфинала „Барселона” – „Милан” 3:1. Каталунците получиха класическа мечешка услуга – без особена нужда от помощ, сега ще търпят дългосрочни негативи.

При нулев първи мач и изгодно за италианците 1:1 на „Ноу Камп”, Бьорн Койперс посочи бялата точка при дискусионни обстоятелства точно преди почивката. Лео Меси, който вече беше вкарал една дузпа в 11-ата минута, реализира и тази в 41-ата.

От „Милан” после коментираха как вторият наказателен удар подкосил краката им. Малко след почивката Андрес Иниеста доуби интригата с гол за 3:1, а реферът дори подмина възможност да компенсира частично гостите.

Койперс наду свирката заради обичайната нечиста борба за позиция в пеналта при ъглов удар. Спорно е дали корнерът бе изпълнен преди или след инцидента, но със сигурност топката отиде далече от спорещите за позиция Неста, Серхио Бускетс и Пуйол. Санкционираният за задържане италианец претендира, че Пуйол му направил умишлено препречване, без изобщо да се интересува къде е топката. „Да се свири такава дузпа срещу нас, при положение че вече е отсъдена една - реферът можеше да се справи по-добре”, допълни Неста.

След мача треньорът на „Милан” Масимиляно Алегри изтъкна влиянието на пресилената втора дузпа върху играта и крайния резултат: „След нашия гол Барселона беше под напрежение, не успяваше да играе своята игра и оставаха 3 минути до почивката. За първата дузпа можем да виним себе си, за втората обаче виновен е реферът – такава нямаше, а възобновеният аванс стимулира противника”.

Асът на „Милан” Златан Ибрахимович направо подкрепи треньора на „Реал” (Мадрид) Жозе Моуриньо в прословутите му твърдения за толериране на „Барса” от съдии и от самата евроцентрала (УЕФА). „Играта не е заради реферите. Това е срам. Не мога да повярвам, че той свири дузпа, когато топката не бе в игра. Щом я свири, поне трябваше да отсъди и една за мен през втората част. Изглежда, че УЕФА иска конкретни два отбора на финала. Сега разбирам Моуриньо, когато се вбесява всеки път като играят на Камп Ноу. Не казвам, че е прав, а казвам, че го разбирам”, изригна бившият таран на „Барса”.

Признавайки, че „Барселона” е най-силният отбор, още трима росонери посочиха резонен аргумент. Според капитана Масимо Амброзини, Кларънс Зеедорф и извършилия фаула за първата дузпа Лука Антонини: „Такива дърпания стават при всеки корнер. Реферът спокойно можеше да спре играта, да предупреди замесените и всичко да спре дотам”.

По ирония на съдбата, холандец изтълкува ситуацията в полза на известния с холандските си връзки тим, който пък сега най-вероятно ще срещне „Челси”. Именно полуфинал между тях докара грандиозен скандал заради съдийски решения в полза на „Барселона”. На 6 май 2009, при 0:0 в първия мач и бърз аванс 1:0 в реванша, лондончани имаха претенции за три дузпи, но норвежкият рефер Том Хенинг Йовребьо не отсъди нито една. В добавеното време каталунците (с 10 играчи от 66-ата минута) стигнаха до скъпоценен гол на чужд терен на Иниеста, а във финала победиха и „Ман Юнайтед” с 2:0.

Ако довечера „Челси” задържи аванса 1:0 срещу „Бенфика”, много медии ще възкресят тази история и ще цитират главни потърпевши като Дрогба, Тери, Малуда. Самият Жозе Моуриньо със сигурност ще потърси психологически позитиви покрай полуфинала на „Реал” (Мадрид) срещу „Байерн”, камо ли при евентуален финал срещу каталунците.

Треньорът на „Барса” Хосеп Гуардиола веднага беше принуден да коментира обвиненията: „Ако Ибра и Моуриньо твърдят, че побеждаваме благодарение на съдии, фактите следва да говорят нещо - спечелихме турнира два пъти в последните три години и сме на пети пореден полуфинал (изравнен рекорд на Реал Мадрид от 1956-1960). Моите играчи са прекрасни и са щастливи да говорят с изявите си на терена. Можеш да спечелиш нещо веднъж, но да го направиш отново е много, много трудно”.