Глазгоу „Рейнджърс“ е на прага на банкрут

Шотландският клуб дължи на данъчните власти близо 50 милиона лири.

15.02.2012 | 11:25
Глазгоу „Рейнджърс“ е на прага на банкрут

Заради сериозните финансови проблеми Глазгоу „Рейнджърс“ беше поставен под административно управление. Това означава, че автоматично ще бъдат отнети 10 точки от актива на клуба за първенство. Така вечният съперник „Селтик“ ще увеличи аванса си на върха на класирането на 14 точки и почти сигурно ще спечели титлата. „Рейнджърс“ ще остане на второто място в класирането с преднина от 9 точки пред третия „Мъдъруел“.

Клубът, който има 140 годишна история обяви процедура по несъстоятелност, заради задължения от близо 50 милиона лири към данъчните власти в страната. Причина за това е старо съдебно дело от 2001 за неплатени данъци.

„Рейнджърс“ беше закупен през май миналата година от Крейг Уайт, който обеща да изплати дълговете, останали след ръководството на бившия основен акционер Дейвид Мъри. Уайт обаче не успя да реши финансовите проблеми на клуба. „Рейнджърс“ е 54- кратен шампион на Шотландия, 33 пъти е носител на националната купата на страната и 27 пъти е печелил купата на шотландската футболна лига.

През 1972 печели турнира за купата на УЕФА. Надеждите на „Рейнджърс“ са да успее да си гарантира място в европейските клубни турнири догодина, което е изключително важно предвид тежкото финансово състояние на клуба.