fallback

Джокович спечели Australian Open след исторически финал

Почти шестчасовият мач на сърбина с Рафаел Надал се оказа най-дългият в историята на финалите за Големия шлем.

29.01.2012 | 17:17

Новак Джокович спечели за втора поредна година Australian Open, след като победи Рафаел Надал в епохален петсетов финал. Битката между двамата тенисисти продължи почти шест часа (5:7, 6:4, 6:2, 6:7, 7:5) и завърши със седма поредна победа на сърбина над испанеца във финални срещи.

Мачът започна равностойно, но непредизвикана грешка на Джокович позволи на испанеца да стигне до пробив в петия гейм. Сърбинът обаче показа характер и в осмия заличи пасива си, а след няколко грешки на Надал спечели собствения си сервис гейм и поведе с 5:4. Испанецът обаче се окопити и изравни за 5:5, а в следващият гейм стигна до решителен пробив, след който успешно затвори и сета, продължил час и 20 минути. Във втората част Джокович промени тактиката и се опита да търси по-къси разигравания. Това му донесе успех и той поведе с 4:1. Надал успя да върне пробива, но в крайна сметка отстъпи.В третата част превъзходството на шампиона стана осезаемо и той с лекота стигна до категоричното 6:2. Оказал се в ситуация да наваксва, Надал запази спокойствие в четвъртия сет и се стигна до тайбрек. В решаващият момент испанецът спечели три поредни разигравания в своя полза и вкара мача в решителен пети сет. Надал имаше психологическото предимство и дори първи стигна до пробив, но Джокович го върна моментално, а в 11-ия гейм на свой ред проби сервиза на Надал, преди да спечели и последния свой сервиз.

Много специалисти побързаха да определят двубоя като един от най-зрелищните в цялата история на тениса. Според The Guardian това е най-забележителното представяне в досегашната кариера на Новак Джокович.

Статистиците потвърдиха, че това е и най-дългият финален мач в цялата история на Големия шлем. Досегашният рекорд бе на битката между Иван Лендл и Матс Виландер на US Open през 1986, продължила 4 часа и 53 минути - с цели 55 минути по-малко от мача Джокович - Надал.

fallback
fallback