Шарапова срещу Азаренка е финалът при жените в Мелбърн

Виктория Азаренка достига за първи път в кариерата си на финал в Австралия.

26.01.2012 | 14:12
Шарапова срещу Азаренка е финалът при жените в Мелбърн
Шарапова срещу Азаренка е финалът при жените в Мелбърн

Мария Шарапова срещу Виктория Азаренка е финалът при жените на тазгодишното Открито първенство по тенис в Австралия.

Азаренка отстрани на полуфинал миналогодишната шампионка Ким Клайстърс в три сета – 6:4, 1:6, 6:3. 22-годишната тенисистка от Беларус започна много силно в срещата срещу бившата номер едно в света, като успя да спечели всяко от подаванията си в първата част и това се оказа достатъчно, за да поведе.

 Във втория сет ситуацията се промени и белгийката поведе с 5:0. Азаренка спечели един гейм, но загуби сета. В решаващия тя осъществи ранен пробив за 2:0, а след това поведе и с 4:1.

Клайстерс опита да се върне и намали изоставането си на 3:4, но не успя  да постигне обрат.

В другия полуфинал Мария Шарапова елиминира Петра Квитова след два часа и 12 минути игра и отново размяна на по един сет и решаващ трети - 6:2, 3:6, 6:4. Първият започна много оспорвано, но при 2:2, рускинята спечели четири поредни гейма. Във втория 21-годишната чехкиня поведе с 3:0 и с малко затруднения взе сета. Третият бе най-оспорван, но не толкова заради силна игра от страна на двете тенисистки, а заради техните грешки. Шарапова не сервираше много добре, а Квитова направи 20 непредизвикани грешки. От своя страна рускинята не направи нито един ас. Квитова регистрира 4 аса и 4 двойни грешки, и записа повече уинъри - 29 срещу 18 за Шарапова.