Дилма и ФИФА на нож заради бирата

Бразилия иска забрана за алкохола и студентски намаления за Мондиал 2014, Блатер не е съгласен.

20.01.2012 | 13:52
Дилма и ФИФА на нож заради бирата

Бразилският президент Дилма Русеф и президентът на ФИФА Йозеф Блатер са на път да влязат в остър спор заради правото да се продава бира по стадионите на следващото световно първенство по футбол. В Бразилия, която ще е домакин на турнира през 2014, продажбата на алкохол на спортни състезания е строго забранена от 2003 като част от мерките за ограничаване на насилието по трибуните.

Долната камара на бразилския парламент тези дни ще гласува разширяване на забраната и за световното първенство. Това съобщение обаче предизвика острата реакция на ФИФА, която прибира солидни приходи от продажбата на бира по стадионите. "Алкохолните напитки са част от Световната купа, така че няма да се откажем от тях. Простете, ако звуча арогантно, но това не е нещо, по което сме склонни да преговаряме", отсече Жером Валке, новият генерален секретар на световната футболна федерация. Валке добави, че правото да се продава бира трябва да залегне в бъдещия бразилски закон за провеждане на първенството. Един от най-дългогодишните спонсори на ФИФА е пивоварният гигант Anheuser-Busch InBev.

Бразилското правителство обаче не е склонно да отстъпва от забраната и здравният министър Алешандре Падиля е получил изричната подкрепа на президента Русеф по въпроса. Бразилските власти са готови да се опълчат на ФИФА и по друг въпрос – за 50-процентните отстъпки в цените за студенти и персионери, които са закон в Бразилия. ФИФА обаче не е склонна да се лишава от приходите си, а освен това се опасява от измами и злоупотреби с евентуалната отстъпка. Според Жером Валке е възможен компромисен вариант, при който да бъдат пуснати ограничен брой студентски и пенсионерски билети, но само за груповата фаза на турнира. "Очевидно тук е много лесно човек да се сдобие със студентска карта", заяви Валке на пресконференция в Рио де Жанейро.