Футболни празници

Стилиян Петров срещу ръгбисти и ще получи ли Бербатов подарък от рожденика Фъргюсън: с какво ще ни забавлява Висшата лига в празничните дни

26.12.2011 | 12:19
Футболни празници

В тези дни от годината Висшата лига на Англия се отплаща на своите любители със зрелищен маратон като екстра към празниците. Докато останалите футболни асове почиват, най-популярното първенство предлага 30 мача за десет дни, от 26 декември до 4 януари. Повечето се излъчват по телевизии или интернет сайтове. Bulgaria ON AIR предлага тематични подправки към това ефирно угощение.

26 декември, понеделник

15:00 Челси – Фулъм

Дербито на Богатия Лондон, тоест на престижния централно-западен район на английската столица. Феновете на тези отбори се закачат на територия и популярност чрез скандирания „Малък тим в Челси” или „...във Фулъм” по адрес на противника. Всъщност двата съседни квартала - „Кенсингтън & Челси” и „Фулъм & Хамърсмит”, са много сходни етнически и социално. При население по около 170 000 души, 80% са с бял цвят на кожата (съответно 50 и 60% процента бели британци). Бастиони на консервативната партия. Челси е национален лидер по жители с високи приходи (близо 17% печелят по над 60 000 паунда), има най-голямо съотношение заети във финансовата сфера и най-ниско в търговията. Фулъм с впечатляващо висок дял на жилищни сгради, обитавани от собственици, а много световни компании са избрали района за локация на своите централи.

17:00 Ливърпул – Блекбърн

Добър повод да придобиете или да освежите знанията си за "Крал Кени" Далглиш - истински монарх на британския футбол, коронован за нападател №1 в следвоенната история от реномираното списание „4-4-2”. Настоящият мениджър на Ливърпул ще е централен обект за камерите и коментаторите в този мач, защото има място в историята и на двата клуба - 7 титли, 3 еврокупи и още 5 трофея с „червените”, а като мениджър пое Блекбърн от дъното на втора дивизия през 1991 година и го изведе до шампионската купа през 1995 в последния кръг именно на стадион „Анфийлд”. Сега начело на Блекбърн отново е шотландец – Стив Кийн. Лишен от ореола на Далглиш, той е обругаван със и без повод от феновете на отбора, но стоически опитва да изведе скромната селекция от дъното на класирането.

17:00 Манчестър Юнайтед – Уигън

Удобен момент за изява на Димитър Бербатов. Сър Алекс Фъргюсън ще използва този наглед неравностоен мач за ротация на състава предвид натоварената програма. В предния двубой срещу Фулъм нашият №9 защити претенциите си за по-редовна изява с елегантен гол за 5:0. Авторът на 21 попадения миналия сезон през този е записал само 165 минути игра в общо 6 шампионатни мача и едва сега откри головата си сметка. Юнайтед е печелил всичките си 13 мача срещу Уигън, а единственият гол за аутсайдера на стадион „Олд Трафорд” е паднал на 26 декември (преди 5 години).

17:00 Болтън – Нюкасъл, Съндърланд – Евертън, Уест Бромич – Манчестър Сити

21:45 Стоук – Астън Вила

Swing low, sweet chariot, Coming for to carry me home този 150-годишен госпъл, изпян още от великите Ета Джеймс, Елвис Пресли и Джони Кеш, е химн на английския национален отбор по ръгби и мощно оглася стадион „Британия” в Стоук. Това е отговорът на най-шумната публика в Англия срещу обвинение от Арсен Венгер, че „Грънчарите” използват ръгби прийоми срещу противникови вратари при специфичния си игрови стил с високи центрирания. Освен за музика, Стоук дава повод за освежаване и на знанията по история. Сещате ли се какво е ставало по света и у нас през 1863 година? Тогава е основан този футболен тим, най-старият във Висшата лига и втори в света след подвизаващия се в трета дивизия Нотс Каунти.

27 декември, вторник

17:00 Арсенал – Уулвърхемптън

Снеговалеж или поне дъжд от голове е резонно да очакваме тук. Предпоследен шанс за капитана на домакините Робин ван Перси да увеличи внушителната си голова сметка за 2011. Холандецът едва ли ще пропусне срещу тромавата отбрана на „Вълците”.

19:00 Суонзи – Куинс Парк Рейнджърс

Сблъсък на новаци, от които уелският тим се представя доста по-успешно. В добавка Суонзи е изненадващо силен домакин, допусна само една загуба (0:1 от Ман Юнайтед) и едва два гола от 8 мача. Абсолютен хит стана холандският вратар Мишел Ворм, привлечен през лятото от Утрехт за мизерните 1,5 млн. паунда.

21:30 Норич – Тотнъм

Огледайте в интернет за рецепти на притежаващата Норич Делия Смит. 70-годишната дама е водещ автор на готварски книги на Острова с над 21 млн. продадени копия. Десертът ще дойде от самия мач. „Канарчетата” имат един от най-перспективните треньори в лицето на шотландеца Пол Ламбърт и нападат неспирно без оглед на противник и терен. Устременият към минимум трето място Тотнъм пък прелива от изпълнители, способни да превърнат двубоя в атракция.

30 декември, петък

21:45 Ливърпул – Нюкасъл

Гредите ще са повече от головететакива облози ще вървят около сблъсъка между шестия и седмия в класирането. За първите 17 кръга Ливърпул уцели 17 греди и вкара 20 гола. „Червените” поне компенсират с най-добрата защита в лигата – 13 допуснати попадения. Въпреки че имат добри офанзивни играчи, „Свраките” също не демонстрират точен мерник и са вкарали 23 пъти от 17 мача.

31 декември, събота

14:45 Манчестър Юнайтед – Блекбърн

Сър Алекс ще празнува 70-ия си рожден ден, докато неговите възпитаници опитват да му поднасят подаръци под формата на голове срещу клетия Блекбърн. Остава да се надяваме, че юбилярът Фъргюсън – който през ноември отбеляза 25 години начело на Юнайтед - ще е по-щедър на игрово време към Бербатов. Миналия сезон Митко наниза 5 гола на гостуващия Блекбърн за победа със 7:1.

17:00 Арсенал – Куинс Парк Рейнджърс

Това лондонско дерби би могло да се води и в небето. Спонсори на двата отбора са авиокомпании - съответно дубайската „Emirates” и притежаваната от малайзиеца Тони Фернандес „AirAsia”.

17:00 Челси – Астън Вила

Сънищата на Стилиян Петров и съотборниците му със сигурност ще са неспокойни преди гостуването на „Стамфорд Бридж”. Преди година и половина Вила катастрофира в столицата с 1:7.

17:00 Болтън – Уулвърхемптън, Норич – Фулъм, Стоук – Уигън, Суонзи – Тотнъм

1 януари, неделя

14:30 Уест Бромич – Евертън

17:00 Съндърланд – Манчестър Сити

Плашещо начало на 2012 за северния град. Гостуващата суперселекция ниже постижения - след 82-годишна пауза Сити отново посрещна Коледа на първото място, междувременно стана първият тим от 49 години и едва девети в историята на английската елитна дивизия, вкарал 50 гола в първите си 16 мача.

2 януари, понеделник

17:00 Уулвърхемптън – Челси, Астън Вила – Суонзи, Блекбърн – Стоук, КПР – Норич

19:30 Фулъм – Арсенал

3 януари, вторник

21:45 Тотнъм – Уест Бромич, Уигън – Съндърланд

22:00 Манчестър Сити – Ливърпул

Начало на януарската трилогия между тези отбори от тежка категория. На 11 и на 25 януари от 21:45 са двата полуфинални двубоя за Купата на Лигата.

4 януари, сряда

22:00 Нюкасъл – Манчестър Юнайтед, Евертън - Болтън

Влакчето на емоциите продължава от 6 до 9 януари с 32 мача от третия кръг на най-стария футболен турнир в света – Купата на Англия. Кулминацията им е на 8 януари с битката на гигантите от Манчестър - Сити срещу Юнайтед.