Испания – Франция е финалът на Евробаскет 2011

Франция нанесе фатална първа загуба на Русия.

17.09.2011 | 12:10
Испания – Франция е финалът на Евробаскет 2011

Исторически успех постигна баскетболният отбор на Франция, който късно снощи се класира за финал на Европейското първенство за първи път от 62 години година насам
Франция преодоля полуфиналната фаза след победа над Русия със 79:71 в Куано Арена. Такъв успех петлите не бяха записвали от далечната 1949 г., когато губят мача за титлата срещу Египет. Оттогава най-доброто класиране на французите е трето място, за последно през 2005 г.
Русия, която бе в една група с България, нямаше поражение преди мача с Франция. „Сборная“ бе спряна от невероятната игра на Тони Паркър, който даде сериозна заявка и за най-полезен играч на първенството.
Звездата от Националната баскетболна асоциация завърши с 22 точки и четири откраднати топки. Паркър направи и пет лични грешки, но те не се оказаха фатални. Интересното е, че всичките деветима баскетболисти, използвани от френския селекционер Венсан Коле, записаха точки в актива си.
Двубоят бе доста интригуващ, като почти през цялото време преднината на французите бе крехка. Малко преди края на третата четвърт Русия изравни за 45:45, но петлите отвърнаха със серия от 8:0, за да стане преднината им двуцифрена в последната част.
В битка за европейската титла Франция ще се изправи срещу настоящия шампион – Испания. Франция вече игра с Испания във втората групова фаза в Литва и загуби с изразителното 69:96. Това бе единственият неуспех на „петлите” до момента. Двата състава се срещнаха в елиминация и на Евробаскет 2009 в Полша, и тогава испанците победиха на четвъртфинал, за да станат после шампиони.
Испания ще защитава титлата си, след като спря изненадата на първенството Македония след 92:80. Въпреки поражението, македонците и в този мач показаха страхотна игра. Срещата вървеше кош за кош, с много равностойна игра. Испания често излизаше напред в резултата, а тимът на Марин Докузовски бързо я стопяваше. В крайна сметка Македония не успя да спре Хуан Карлос Наваро, който реализира 35 точки, вкара пет от деветте си опита от тройката. Той бе подпомогнат и от Пау Гасол, който завърши с дабъл-дабъл – 22 точки и 17 борби.
Финалът е тази неделя от 21 часа в Каунас. А по-рано, в 17 часа и 30 минути, е мачът за третото място между Русия и Сърбия.