„Манчестър Юнайтед“ пуска акции в Сингапур

Подготвяната сделка от Юнайтед за 1 млрд. долара ще бъде най-голямата за спортна организация.

19.08.2011 | 11:29
„Манчестър Юнайтед“ пуска акции в Сингапур

„Манчестър Юнайтед“ планира да спечели 1 млрд. долара на борсата в Сингапур. По неофициална информация собствениците на клуба смятат да пуснат за продажба 25 % от акциите през последното тримесечие на годината в зависимост от пазарните условия.

През 2005 г. американските инвеститори семейство Глейзър купиха "Манчестър Юнайтед" за 1.5 млрд. долара и успяха да повишат стойността на клуба до 1. 86  млрд., което го направи най-скъпия спортен клуб в света. През ноември миналата година собствениците платиха дългове от 330 млн. долара.
Задълженията на клуба остават твърде големи –  в размер 756 млн., което е 41% от стойността на отбора. Това поставя Юнайтед в наистина опасна ситуация - в момент, когато се очаква да заработят новите финансови правила на Европейската футболна централа. Заради финансовия феърплей кубовете ще имат две години да балансират бюджетите си. Ако не успеят ги грози изключване от Шампионската лига. Това би означавало загуби за милиони от телевизионни приходи плюс глобално присъствие, което помага за продажбата на фланелки и артикули, които също възлизат на милиони. Сега Юнайтед ще използват силата на своята марка, за да налеят свежи азиатски пари в касата на клуба.

 „Манчестър Юнайтед“ искат да се възползват от огромната подкрепа, която имат в Сингапур и въобще в Азия – коментира експертът по спортен маркетинг в Синагпур Бен Хейхо. - Ако направим сметката, че в целия свят тези, които обичат червените дяволи са около 300 милиона, то две трети от тях са в Азия. Глейзър няма как да не искат да направят от човешкия капитал финансов“.

Подготвяната сделка от Юнайтед за 1 млрд. долара ще бъде най-голямата за спортна организация. Освен акциите, семейство Глейзър се надяват огромната популярност на клуба в Азия да донесе и милиони от различни рекламни артикули,  продавани в магазини като този в столицата на Тайланд- Банкок.

„За феновете на „Манчестър Юнайтед“ ще бъде страхотно да станат част от клуба като си купят акции – отбеляза фенът Сомкад Горси. - Така ще получават дивиденти и ще са помогнали на любимия си клуб в този тежък момент“.
Публично предлагане на световно известен бранд като „Манчестър Юнайтед“ би представлявало добро попадение за Сингапур, който се съревновава с Хонконг в листването на международни компании на борсата.