fallback

„Наградата на народа” получи женският отбор по футбол на Япония

До момента отличието е връчено на едва 18 души в страната, но това е първият случай, в който то бива дадено на група хора.

19.08.2011 | 11:13

Световният шампион по футбол за жени – Япония получи традиционната за страната „Награда на народа”, като признание за постигнатия от тима исторически успех.

Със спечелената титла Страната на изгряващото слънце стана първата азиатска нация, завоювала световната титла. Премиерът на Япония Наото Кан връчи „Наградата на народа” на футболистките от отбора в знак на признателност за постигнатия успех. Кан загатна, че те са допринесли за психологическото възстановяване на гражданите от опустошителното земетресение през март.

Япония спечели финала на Мондиала в Германия на 18 юли, побеждавайки фаворита САЩ с 3:1, след изпълнение на дузпи. В редовното време и след последвалите продължения резултатът бе равен – 2:2.„За жертвите на пагубното земетресение, както и за цяла Япония, вие сте пътеводната светлина – заяви  Наото Кан. - Дадохте кураж и ни вдъхновихте и именно заради това заслужавате „Наградата на народа“, която аз, като министър-председател ви връчвам“.

Отличието е връчвано на едва 18 души в историята на Япония, но това е първият случай, в който то бива дадено на група хора.

fallback
fallback