„Арена Армеец София“ е подходяща за над 30 спорта

Новата зала на София е разположена на площ с размери на два футболни стадиона.

29.07.2011 | 15:16
„Арена Армеец София“ е подходяща за над 30 спорта

Новата зала „Арена Армеец София“ е напълно готова за откриването в събота – 30 юли. Стоманената конструкция е най-голямата, произвеждана някога в България. С надлъжни отвори от 120 метра във вътрешната  и 78 във външната част и напречен размер от 98 метра, залата покрива площ от около 11 800 квадратни метра. Това са размерите на два футболни стадиона. Съоръженията, преплетени в сложна геометрия, тежат около 1550 тона.
Външната конструкция на залата бе представена по уникален начин като представители на медиите бяха качени с 130 тонов кран на височина от 52 метра, откъдето видяха залата от птичи поглед.
В момента броят на спортовете, които могат да се практикуват в залата са над 30. Настилката на многофункционалното съоръжение се сменят в рамките на 24 часа, което дава възможност за много сгъстен график на спортни и културни изяви.
Освен основната зала, „Арена Армеец“ разполага и с такава за тренировки, където има 300 седящи места. Такава зала е абсолютно необходима за провеждането на състезания от най-висок ранг. Наемът за нея сега е символичен между 40 и 60 лева на час, като впоследствие ще бъдат фиксирани крайните цени за ползване. Спортистите имат директен достъп от малката зала до главната арена чрез изградена топла връзка.
В деня на откриването вратите на Арена Армеец ще бъдат отворени в 15 часа, а церемония ще започне точно в 17 часа със Софийския духов оркестър и песента „Излел е Делю Хайдутин“ в изпълнение на Елица и Стунджи. Министър-председателят Бойко Борисов, министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков и кметът на София Йорданка Фандъкова ще отправят поздравително слово. В 18:30 часа мъжкият национален отбор на България по волейбол ще излезе на терена за контрола с отбора на Сърбия.

Огромният интерес към откриването постави началото на черна борса с безплатните билети, които раздадоха от Министерството на спорта. В момента такива пропуски се продават срещу 20 лева.