Южна Корея спечели битката за Зимните олимпийски игри през 2018 г.

Най-разочаровани бяха в Германия, където се очакваше градът-кандидат Мюнхен да бъде първият домакинствал на летни и зимни олимпийски игри.

07.07.2011 | 11:59 Редактор: Ваня Симонска
Южна Корея спечели битката за Зимните олимпийски игри през 2018 г.

10 години бяха необходими на Южна Корея, за да спечели битката за домакинство на Зимните олимпийски игри. Сега обаче по време на 123-та сесия на МОК в Дърбан – гласовете бяха в полза на Пьончан. Градът бе избран още при първото гласуване, след като получи 63 вота срещу 25 за Мюнхен и само 7 за френския претендент Анеси.
Хиляди граждани в Южна Корея очакваха изхода от гласуването на един от централните площади в града. Новината бе посрещната с много усмивки и радост в Южна Корея.
Във Франция и Германия въодушевлението след резултата стихна. Най-разочаровани бяха в Германия, където се очакваше градът-кандидат Мюнхен да бъде първият домакинствал на летни и зимни олимпийски игри. Въпреки разочарованието, феновете на зимните спортове гледат оптимистично за идеята следващите зимни олимпийски игри да се проведат в немския град.
Зимните олимпийски игри през 2018 година ще се състоят от 9 до 25 февруари. Организаторите от Южна Корея са убедени в перфектната организация на Олимпиадата през 2018 година. Пьончан стана третият град от Азия, който ще домакинства на толкова голям спортен форум.