Новак Джокович оглави Световната ранглиста по тенис

В същото време първата ракета на България Григор Димитров влезе в топ 60 на Световната ранглиста при мъжете.

04.07.2011 | 14:31
Новак Джокович оглави Световната ранглиста по тенис

Сръбският тенисист Новак Джокович официално зае първото място в Световната ранглиста при мъжете. Ноле прекъсна дългогодишното лидерство на Роджър Федерер и Рафаел Надал, след като грабна титлата в най-престижния тенис турнир “Уимбълдън”. На финала 24-годишният Джокович надигра именно лидера в класацията Рафаел Надал с 3:1 сета - 6-4, 6-1, 1-6, 6-3  и стана първият сърбин, печелил трофея от Лондон.
След мача Новак Джокович сподели, че усещането след победата на Уимбълдън е несравнимо с нищо друго, преживяно до момента.
“Уимбълдън” е любимият ми турнир, не само, защото е най-старият турнир, но е първият в живота ми, който гледах по телевизията. Все още мисля, че сънувам, защото винаги съм мечтал да спечеля тук", каза още Джокович. - Когато излезеш на корта срещу най-добрия играч в света - Рафа Надал, трябва да покажеш най-добрия си тенис. Той беше спечелил титлата в два от последните три издания на “Уимбълдън” и винаги знае как да побеждава във важните мачове на турнирите от Големия шлем. Мисля, че днес изиграх най-силния си мач на трева.”
Рафаел Надал призна, че сърбинът е играл по- добре, като подчерта, че дал най- доброто от себе си и че е доволен от участието си в турнира.
В същото време първата ракета на България Григор Димитров влезе в топ 60 на Световната ранглиста при мъжете. Новото рекордно класиране на българина се дължи на достигането му до втория кръг на “Уимбълдън”, където отпадна от Жо-Вилфред Цонга. Тази седмица Гришо ще се бори за титлата на турнира на трева в Нюпорт с награден фонд 442 500 долара.