FIFA в нов период на прозрачност

Минути след преизбирането на Сеп Блатер за президент на Световната футболна федерация за четвърти пореден мандат, беше гласувано “За” реформата на Мондиалите.

02.06.2011 | 17:19
FIFA в нов период на прозрачност

Нова система за избиране на домакините на световните финали прие ФИФА. Минути след преизбирането на Сеп Блатер за президент на Световната футболна федерация за четвърти пореден мандат, 61-ия годишен конгрес гласува “За” реформата на Мондиалите. Така вече всички 208 членки на централата ще имат възможност да избират от листа с основните кандидати за домакинство, подбрани от Изпълнителния комитет. Досега право на вот имаха само 24 души, които оформят комисията.
Президентът на FIFA Сеп Блатер заяви, че сега вече има “интрументи, които да възвърнат доверието” към федерацията.
75-годишният Блатер получи подкрепата на 186 члена при гласуването, като швейцарецът нямаше никаква конкуренция след оттеглянето от изборите на катареца Мохамед бин Хамам. Блатер  изрази вярата си, че повече няма да има “вътрешни битки” в централата.
Новият стар президент на Световната футболна федерация заяви, че не очаква повече битки.
 “Сега навлизаме в нов период на  прозрачност и контролна система,” заяви Блатер и допълни, че според него “посланието е ясно за всички асоциации, защото нулевата толераност е не само за моите близки, но и за всички участници”.
Генералният секретар на КОНКАКАФ Чък Блейзър, който даде началото на корупционния скандал във FIFA, а в сряда бе “устно” уволнен от временния президент на конфедерацията на Северна и Централна Америка Лайнъл Остин, заяви че няма проблем и ще продължи да си изпълнява работата. Блейзър се счита за един от приближените до Блатер хора.
“Няма проблем,” подчерта  Блейзър. – “Изпълнителният комитет или по-голямата част от него, заявиха много ясно, че аз оставам на работа. А те са единствените, които имат тези правомощия”
Конгресът прие нов подход за оптимизиране на работата на Комисията по етика. Ще бъде създадено и ново звено, наречено Комисия за решения. Тя ще приеме функците на наблюдател на работата, която върши самата организация и ще даде право на обвинените да се защитят.
 “Посредством тази комисия всеки ще има право да се защити законно,” информира президентът на Футболната асоциация на Перу Мануел Бурга.
По неговите думи комисията е “съставена от почтени хора и те ще направят своята преценка.”
Блатер прогнозира, че на следващите избори един от кандидатите ще бъде настоящият президент на Еврохейската футболна федерация Мишел Платини.