Скандал за пари в бадминтона

Петя Неделчева не е доволна от отношението на федерацията към нея.

08.04.2011 | 17:56
Скандал за пари в бадминтона

Скандал за пари между Българска федерация по бадминтон и най-добрата ни състезателка в този спорт Петя Неделчева излезе на бял свят. Неделчева и личният й треньор Орлин Цветанов изразиха негодуванието си от отношението на централата. Двамата заявиха, че федерацията отклонява средства, предназначени за Неделчева, по други свои инициативи. Сред другите обвинения са, че федерацията ощетява елитната ни състезателка от полагащите й се международни наградни фондове и, че не е намерен нито един спонсор за нея. Според Неделчева главният виновник е президентът на централата Пюзант Касабян.
Основният проблем е лошата комуникация.
“Сами решават на кои турнири да участвам,” заяви Неделчева. – “Ходим на всяко състезание с наше финансиране, независимо дали от мен или моя треньор, и след това сумата се възстановява,” допълни още най- добрата ни състезателка по бадминтон.
От федерацията отрекоха да пренебрегват Неделчева или да я лишават от предназначените средства. Оттам дори заявиха, че през тази година дори й е увеличена заплатата от 500 на 1000 лева, а треньорът й вместо 300 лв., вече получава 1050 лева.
“Реалната сума надхвърля 200 хил. евро. Това е немислимо за България и няма смисъл да го коментираме. Самият факт, че тази година имаме от министерството 80 000 лв., нас ни удовлетворява.”
Изпълнителният директор на БФБ Володя Златев обяви, че за миналата година Неделчева е получила 61 209 лева за участие в турнири и подготовка. За сравнение втората състезателка по финансиране от федерацията е Линда Зачери, за която са отпуснати около 7 хиляди лева за същия период. Златев призна, че за 2011 година участничката ни на две Олимпиади Петя Неделчева, ще получи над 80 хиляди лева от общия бюджет, възлизащ на 545 хиляди лева. Нейният треньор Орлин Цветанов остана доволен от сумата, въпреки че според него за добра подготовка са необходими към 400 000 лева.
В крайна сметка не стана ясно дали двете страни се сдобриха или остават в изострени отношения.