Борците пред най-тежкото изпитание за годината

Световно първенство в Ташкент 8-14 септември

07.09.2014 | 18:03
Борците пред най-тежкото изпитание за годината

Българските борци тръгват към най- тежкото изпитание за годината- световното първенство в Ташкент от 8 до 14 септември.

Спортист номер едно на България Иво Ангелов ще защитава световната си титла от 2013.

След пет световни титли и близо 3-годишно отсъствие от шампионата на планетата, Станка Златева се завръща в нова категория до 75 кг, в която със сигурност не присъства руското чудо Екатерина Воробьова. В свободната борба възлагат надежди на световния вицешампион от миналата година Владимир Дубов и очакват завръщането на Михаил Ганев.

Световният шампион от Москва 2010 близо година се възстановяваше след операция на коляното заради скъсани връзки. На шампионата на планетата в Узбекистан асът ни в свободната борба ще бъде в нова категория. Ганев вече ще се бори в категория до 86 кг вместо при 97-килограмовите.

В категория до 74 килограма в Ташкент ще се бори Леонид Базан. Носителят на Златния пояс "Дан Колов“ е възстановен от контузия в лакътя. Бесарабският българин получи травмата при преборванията за определяне на състава за европейското първенство по- рано тази година. Именно контузията го спря от участие на шампионата на Стария континент във Финландия през април.

С амбиция за медал от световното е Борислав Новачков в категория до 65 кг. На шампионата на Европа през април той спечели бронзово отличие. Тази година Новачков имаше честта да представя България в състава на сборен отбор на света срещу САЩ на емблематичния "Таймс Скуеър" в Ню Йорк.

Големи надежди за медал се възлагат на Владимир Дубов при 61-килограмовите. Бесарабският българин е световен и европейски вицешампион от 2013 година. На първенството на Стария континент във Финландия през април Дубов направи фалстарт, след като загуби още в първата си схватка от непретенциозен съперник.

Двама дебютантинамериха място в състава за световното - Мехмед Фераим в категория до 57 кг и Мирослав Киров при 70- килограмовите. На Европейското първенство тази пролет Киров спечели бронзов медал.

На първенството в Ташкент България няма да е с пълен състав. Националите ни са без представител в тежките категории. Любен Илиев в категория до 97 кг беше отстранен от отбора заради неспазване на дисциплината, а при 125-килограмовите в националния отбор всички са още юноши. 

Тежко световно първенство с жестока конкуренция очаква генералният секретар на българската федерация по борба Валентин Савов.

Спортист номер едно на България Иво Ангелов се завръща на тепиха в Ташкент, където ще защитава световната си титла от 2013-та. Първенецът на планетата пропусна европейското през април. Тъй като лекуваше травма на носа. Той ще се бори при най- леките в класическия стил до 59 кг.

В състава са трима представитнели на старата гвардия - бронзовият олимпийски медалист Явор Янакиев в категория до 75 кг, бившият световен и европейски шампион Христо Маринов при 85- килограмовите и сребърният медалист от Евро 2013 Владислав Методиев. При тежките до 130 кг честта на България ще защитава настоящият европейски вицешампион Любомир Димитров. Старши треньорът на класиците Армен Назарян залага на двама дебютанти в състава за световното- бесарабският българин Константин Стас в категория до 66 кг и Даниел Алексиев при 80-килограмовите.

При жените след пет световни титли и близо 3- годишно отсъствие от шампионата на планетата, Станка Златева се завръща в Ташкент в нова категория до 75 кг, в която със сигурност не присъства руското чудо Екатерина Воробьова. На европейското първенство във Финландия Златева се върна в голямата игра с титла след 602 дни отсъствие от състезания. За нея това беше шесто злато на континента. В състава за Ташкент е и световната вицешампионка Тайбе Юсеин в категория до 60 кг. Другите имена, на които залага легендата Серафим Бързаков са Мими Христова, Елина Васева и Евелина Николова.