Каква е „Истината за мозъчните увреждания“ – по Bulgaria ON AIR

Американската продукция ще бъде излъчена в ефир на 5 март в 9,30 часа

26.02.2018 | 11:00 Редактор: Меги Радева
Каква е „Истината за мозъчните увреждания“ – по Bulgaria ON AIR

В днешно време мозъчните сътресения, провокирани от бойни изкуства, са с нарастващ процент. Но, всъщност, само 20% от почти 1,7 млн. мозъчни травми, отбелязани всяка година в Съединените Щати, се дължат на спортни инциденти. Каква е „Истината за мозъчните увреждания“, как се преживяват те и как ни променят – гледайте в новия документален филм в ефира на телевизия Bulgaria ON AIR, на 5 март в 9,30 часа.

Въпреки че всяка мозъчна травма е различна, някои от ефектите от мозъчни сътресения са сходни: умора, липса на концентрация, загуба на краткосрочната памет, емоционална лабилност, липса на сдържаност, водеща до социално-неприемливо поведение, неспособност за концентрация и/или за следване на инструкции, промени в настроението, депресия... И всички те взимат превес над спокойствието и здравия разум.

Според скорошни проучвания от 60% до 80% от затворниците, и 53% от бездомните хора, са претърпявали мозъчни увреждания. В следствие на мозъчни травми, 90% от браковете водят до развод. Наблюдава се и необуздано „самолечение“ чрез злоупотреба с наркотични вещества, а броят на самоубийства се увеличава четирикратно. И въпреки това, веднага щом претърпелите мозъчно сътресение напуснат болницата, навън не ги очаква достатъчна помощ.

Проследявайки личните истории на хора, преживели мозъчни увреждания, документалният филм „Истината за мозъчните увреждания“ проучва нови и иновативни подходи за справяне с проблема – на 5 март в 9,30 часа по Bulgaria ON AIR.

 

„Истината за мозъчните увреждания“ (Brain Damage: The Truth About Trauma)

Документален, Америка, 2016 г.