Черната смърт: Любов по време на чума в средновековна Англия

Смъртността от бубонната чума без лечение е около 90%

14.01.2016 | 05:00 Редактор: Ирина Георгиева
Черната смърт: Любов по време на чума в средновековна Англия

При бубонната чума бактерия преодолява защитата на кожата и стига до следващия "отбранителен рубеж" на организма – лимфните възли. Там тя се размножава и ги възпалява, те се подуват и срастват в характерни пакети – бубони.

Смъртността от бубонната чума без лечение е около 90%, но при навременно, категорично антибиотично лечение прогнозата ѝ е добра.

Преди малко повече от година, през ноември 2014г. беше съобщено за смъртни случаи на бубонна чума в Мадагаскар, а през юли 2014г. цял град в Китай беше поставен, след като местен мъж почина от коварното заболяване.

Към края на 2014г. и началото на 2015г. се заговори, че ИД е планирала заразяване с бубонна чума или т. нар. "черна смърт".

Bulgaria ON AIR ще припомни на зрителите си за болестта чрез филма на Кристофър Смит "Черната смърт". Действието се развива по време на епидемията от бубонна чума в средновековна Англия.

Млад монах (Еди Редмейн) чака знак от Бог дали да остане в църквата или да последва своята любима, избягала от чумата в града. Среща провидението в идеята да стане водач на войници, които търсят начини да спрат епидемията, намирайки носителя на Черната магия.

Режисьорът проследява отблизо жестокостта на епохата – болестта, смъртта, която дебне на всяка крачка, нечовешките начини на изтезания, характерни за онези години. Тъмни тонове, мъгла и мрачна атмосфера допълват студенината и мизерията на Средновековието, където няма време за любов и красота.

Редмейн прави силна роля, а на екрана ще му партнират още Шон Бийн, познат ни от трилогията "Властелинът на пръстените", "Джон Линч от Плъзгащи се врати" и "Мол Фландър".

В актьорския състав е и Джони Харис ("Рокенрола", "Дориан Грей").

Гледайте вечерните филми по Bulgaria ON AIR от понеделник до петък от 20.00 часа и в събота и неделя от 20.30 ч.