Икономически термини

21.10.2011 | 14:56
Икономически термини
Икономически термини
   
Факторинг Факторингът е търговска операция, при която дадена фирма  продава  своите вземания по фактури  от клиенти на трето лице в замяна на незабавно плащане, което в общия случай е по-малко от номиналната фактурирана стойност на вземанията. Факторинговите сделки са предмет на дейността и на банките и небанковите финансови институции. Договорът за факторингова сделка е двустранен, възмезден и дългосрочен и съдържа елементи на договора за цесия и договора за извършване на услуга.
Фидуциарна емисия част от банкнотна емисия, която не е обезпечена с металически запас на емисионната банка
Фиксинг Определения от Централната банка курс за деня на лева към чуждестранни валути се нарича фиксинг
Фиксиран лихвен процент Фиксирания  лихвен процент е този , който не се променя при изменение на основния лихвен процент или други условия, т.е. непроменящ своята стойност за времето на ползване на кредита или депозита
Финансиране Финансирането е  осигуряване на парични средства за потребление или инвестиции за различен период от време и под различна форма.
Финансова година Отчетната година за финансовите резултати на търговските банки се нарича финансова
Финансова къща Финансова къща се управлява от лица, които извършват банкови сделки с чуждестранни средства за плащане и с благородни метали. Те са специализирани в управлението на инвестиционни фондове, колективни инвестиционни схеми и доверително управление на чужди финансови активи
Финансови институции Институции, които извършват банкови сделки с разрешение, издадено от БНБ или от компетентния надзорен орган по банково дело на страните, в които те са регистрирани като банка, финансова къща, брокер  и други се наричат финансови институции.
Фиск Фиск е термин, с който се означават финансовите интереси на държавата
Фискална политика Фискалната политика са мерките, предприети от държавата за регулиране и контролиране на държавния бюджет на страната. Той е годишен финансов план за икономическо развитие на държавата. Включва приходите и разходите на правителството за определен отчетен период, обикновено една година. Приходите се формират от данъчни постъпления, а разходите от поддръжка на непроизводствената. В края на годината се сравняват приходите и разходите
Форекс Сдружение на банкови дилъри и брокери, осигуряващо чуждестранни валути и депозити, деноминирани в чуждестранна валута, предлагани от търговските банки на техните клиенти, които търгуват и пътуват в чужбина се нарича Форекс
Форуърд Форуърд сделката представлява договор за покупко-продажба на определено количество чуждестранна валута на точно определена бъдеща дата по предварително уговорен валутен курс. Доставката на валутата се извършва на датата на падежа на сделката.
За разлика от спот сделките, моментите на сключването и изпълнението на форуърд сделката, като доставка и плащане  са отдалечени във времето един от друг.
Форфетиране Форфетирането, подобно на факторинга, представлява изкупуване от трето лице на вземанията на дадена фирма от нейните клиенти по фактури, като в случая става въпрос за вземания по сделки за внос-износ т.е при форфетирането третото лице изкупува вземанията от чуждестранните партньори на фирмата.
Франчайзинг Франчайзингът е вид стратегически съюз, форма на проникване на международните пазари, която обикновено се прилага от компании с престижна търговска марка и утвърден имидж. При договора за франчайзинг компанията—носител на търговска марка предоставя при определени условия марката си на по-малка местна фирма.
Фрий флоут / Free float Фрий флоут е процент свободно търгувани акции. Обикновено това са всички акции извън мажоритарния и големите миноритарни акционери. Важен показател при преценка на ликвидността на компанията.
Фючърс средство за извършване на покупката или продажбата на стоки и ценни книжа на фиксирана дата в бъдещ период,кратен на 3 месеца. Фючърсните контракти биват Мартенски,Юнски,Септемврийски и Декемврийски