Икономически термини

21.10.2011 | 14:21
Икономически термини
   
Идеална граница (Ideal Limit) Максималното разстояние, което ще измине пот­ребителят, за да купи дадена стока.
Изискване за допълнително обезпечение (Margin Call) Изисквано от брокера допълнително обезпечение в пари. То дава гаранции на брокера при евентуал­но намаляване на цените, тъй като инвеститорът депозира при него определено количество пари, пропорционално на стойността на търгуваните ак­ции.
Изискуем кредит Изискуем  е банков кредит, който поради неизпълнение на задълженията от страна на длъжника, се събира по съдебен път.
Из­к­лю­чи­тел­но пред­ло­же­ние за про­даж­ба Unique Selling Point За да бъде отправеното предложение към купувача действе­но, то трябва да е конкретно, неповторимо и конкурентоспособно, да води непосредствено до продажба, като изтъква съществуващите значими предимс­тва на стоката. Изборът и правилното определяне на И.п.п. ста­ва въз основа на подробен анализ на продукта, на конкурентните изделия и на рекламата им.
Изкривяване (деформация) на пазара (Market Distortion) Пазарно разпределение, което не може да изпъл­ни социалната си функция. Понякога това се по­ражда от интервенция на правителството.
Изкупуване от мениджърския екип (Management Buyout) Изкупуване на дяловете на компанията от мениджърския екип. Такива продажби станаха доста популярни във Великобритания и САЩ след 60-те години на нашия век, тъй като мениджърите се опасяват от разпокъсване на компанията при смя­на на собствениците. Често мениджърите набавят средства за закупуването чрез облигационен заем, като използват за допълнителна гаранция активи­те на компанията за изкупуване при повишен ливъридж.
Изкупуване от външен мениджмънт / Management Buy-In (MBI) Изкупуване от външен мениджмънт или Management Buy-In  е изкупуване на дадена компания от външен за нея мениджърски екип. Обикновено новите собственици сменят настоящия мениджмънт. Този тип изкупувания се наблюдават, когато една компания в подценена или управленският и екип не се справя добре с работата си.
Изкупуване от управляващите / Management buyout (MBO) Изкупуване от управляващите  или Management buyout е икзупуване на една компания от собствените и управляващи.
Изкупуване със заемен капитал / Leveraged Buyout (LBO) Третият тип изкупуване е с използването на заемен капитал, който може да е под формата на кредит или облигации. Обикновено при такива изкупувания активите на изкупуваната компания като обезпечения за заемни капитал, заедно с активите на изкупуващата.
Изкуствена входна бариера Artificial Barrier to Entry Входна бариера за фирми на пазара или в даден производствен отрасъл, издигната от правителството или от отделни фирми, а не от естествените сили на пазара. Правителството може да настоява за издаване на лицензи, а фирмите да откажат да осигурят достъп до съществуващи технологии.
Излишък при висо­ка заетост High Employment Surplus Оценка на излишъка от данъчни постъпления над държавните разходи при национален доход, отго­варящ на равнище на пълна заетост. Използва се като механизъм на правителствената фискална политика.
Изолирано па­зарно равновесие (Isolated Market Equilibrium) Пазар за една стока или една услуга, при който ко­личеството на търсене е равно на количеството на предлагане.
Изтичане на капитал Leakage Отклоняване на ресурс от кръговия поток на наци­оналния доход, по-специално от спестяванията, приходите от износ и данъците. Тези изтичания имат мултиплициращ ефект и водят до намалява­не на размера на националния доход.
Изчистване на пазара (Market Clearing) Приспособяване на търсене и предлагане, докато между тях се установи равновесие.
Икономика, базирана на суровинни източници Mineral-Based Economy Икономика, която използва голямо количество енергоемка техника, изискваща значителни енер­гийни източници, особено въглища. Този тип ико­номика, която разчита по-малко на селскостопан­ски суровини, е в състояние да поддържа по-голяма гъстота на населението, отколкото предшест­ващата я напреднала органична икономика.
Икономическа печалба Реалният паричен поток, който дадена фирма може да изплаща неограничено време, при положение, че няма промяна в производствения й капацитет се нарича „икономическа печалба“.
Икономически показател Икономическите показатели играят ролята на барометри на ръста на икономиката. Пример за подобни показатели са брутният вътрешен продукт, индексът на потребителските цени, паричното предлагане, търговският баланс и равнището на безработица.
Импакт мултипликатор (Impact Multiplier) Ударният ефект, който имат екзогенните промен­ливи в дадена година и ендогенните променливи за предишните години върху икономиката на една държава в съответната година.
Им-принтер Им-принтер е устройство, чрез което се извършва плащане на стоки и услуги при търговец или се получават пари в брой при използване на банкова карта в режим оф-лайн. За разлика от ПОС терминала, при плащанията чрез им-принтер не се чете информацията от магнитната лента на банковата карта, а се снема релефен отпечатък от картата.
Инвестиране в "акции на растежа" Инвестиране в "акции на растежа" е технология, основаваща се на съставяне на портфейл от акции на бързо разрастващи се  компании, с оглед на това, че бъдещият бърз растеж на печалбите им ще възвърне с лихвите цената на покупката, дори в момента на инвестирането, тя да изглежда твърде висока. Противоположниьят процес е инвестиренето в акции на недооценени компании.
Инвестиране в индекс Инвестирането в индекс  е подход, който произлиза от теорията за "ефективност на пазара." Аргументът е, че нито професионалният, нито индивидуалният инвеститор може да състави такъв портфейл от ценни книжа, който в дългосрочна перспектива да осигури голям доход, както пазара като цяло. Съответно, привържениците на този подход правят само дългосрочни вложения и само в композитни книжа или акции на така наречените индексни фондове, чиито портфейли представляват точно такива "кошници" с ценни книжа, като моделирания от тях индекс,например DJ 30 или S&P 500.
Инвестиционен фонд  Инвестиционният фонд е имущество, обособено или необособено като юридическо лице, създадено чрез емисия и продажби на ценни книжа и управлявано от банка, небанкова институция или поне две лица, получили личен лиценз за извършване на банкови сделки по правила, регламентирани в неговия устав.
Инвестиционни кредити
Кредити, предоставяни от търговските банки за реконструкция, модернизация, ново строителство, разширение и изменение на съществуващ сграден фонд, за закупуване на оборудване и други са известни , като инвестиционни кредити
Инвестиционни тръстове Инвестиционните тръстове са компании, чиято дейност е влагането на капитал в широк кръг ценни книжа. Обикновено те емитират акции и дялове и използват капитала си за закупуване на акции в други компании.
Индекс Индексът е еталон за сравнение за измерване на финансовата или икономическата ефективност. Например, S&P 500 или Индекс на потребителските цени.  Взаимният фонд, който държи акции пропорционално на представянето им в някой пазарен индекс, се нарича „индексен“.
Индекс на Лернер Lerner Index Измерване степента на монополизация, което се осъществява по формулата: цената по пределни разходи се разделя на цената. Тази формула за измерване произтича директно от стандартното свързване на монопола с кривата на нееластичното търсене, която сочи голямо разминаване между цена и пределни разходи. При идеална конкуренция този индекс ще бъде равен на нула за фирмите в състояние на дългосрочно равно­весие.
Индекс на потребителските цени Индексът на потребителските цени е смятан за най-важният измерител на инфлацията. Неговата основна стойност, особено когато колебаещите се цени на храната и енергията се изключват, е следена отблизо от пазарите. Има два варианта за измерване на равнището на инфлацията в цените на дребно. Цените се събират от 91 градски области в страната, като се включват повече от 19 000 институции за продажби на дребно и 57 000 домакинства. Всички данъци, включени в крайната цена са част от изчисленията.
Индекс на цените на производителите Индексът на цените на производителите е първия индикатор за инфлацията всеки месец. Публикува се редовно от 1890 г. насам.Представлява измерване на цените на едро на потребителски стоки и оборудване за производството. Той сравнява цените на приблизително 3450 стоки с базисен период.
Индексация (Indexation) Клауза за коригиране на цените в договорите в съответствие с реалните стойности на основните пера в договора. Такива клаузи се използват широко в договорите за строеж, в трудовите договори (често използвани в САЩ и Израел) и при държавните облигации (например във Франция и Великобритания през осемдесетте години с цел прив­личане на спестявания).
Индикатор Данните за получената информация за общото състояние на икономиката или финансовите пазари, се наричат „индикатор“. Създаденото обществено мнение потвърждава, че техническите индикатори помагат да се спечели на пазара.
Индустриални облигации Индустриалните облигации се емитират се от фирми, свързани с производството на някакви продукти или извършване на услуги. Обикновено се емитират във връзка с изпълнението на по-дългосрочни програми на дадена фирма с цел привличане на дългосрочни капитали.
Индустриални отношения (Industrial Relations) 1. Изучаване на правилата, които определят отно­шенията между работодателите и работническите съюзи на национално, отраслово или фирмено равнище.
2. Изследване на процедурите за определяне на работните заплати,сътрудничеството в процеса на производство и определяне на изискванията за дисциплината на работното място.
Индустриално производство  С индекса на индустриалното производство се измерват промените във физическия обем на производството на обработващата промишленост , добиващата промишленост и комуналните услуги  като, електричество и газификация. Производството се разглежда от гледна точка на физическото количество произведени продукти, а не се взема под внимание стойността на продажбите, които комбинират количество и цена. Индексът обхваща производството на стоки и енергия за вътрешно потребление в САЩ и за експорт и  не включва производството на селскостопански продукти, строителство, транспорт, комуникации, търговия, финанси, другите сектори на услугите освен комуналните.
Инкасиране на чек Инкасирането на чек представлява изплащане на стойността на чека на бенефициента или приносителя. В България пътническите чекове обикновено се осребряват веднага, докато поименните чекове се изплащат след няколко седмици.
Инсолвенти
Инсолвенти. Това да клиенти на банката, които са изпаднали в състояние на неплатежеспособност.
Инструментариум Системата  от финансови средства и техники, свързани с прилагането на определена политика в областта на финансите, например съкровищни бонове, записи на заповед и други се нарича инструментариум
Интерлинк (INTERLINK) Модел за икономическо прогнозиране на двадесет и трите държави — членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, и на осем региона, които съдържа 7000 уравнения, съставени на базата на Кейнсианския подход за разходите, по който се изготвят краткосрочни и средно дългосрочни прогнози за световното ико­номическо развитие. Моделът дава възможност на специалистите да изработват предложения по икономическата политика, като изследват връзки­те между монетарните и фискалните методи и посредством изучаване на влиянията на обратните взаимовръзки в международен мащаб. Отчитат се само общите макроикономически фактори.