Икономически термини

21.10.2011 | 14:16
Икономически термини
Икономически термини

 

 
Заем Заемът и предоставена от заемодателя на заемоискателя договорена сума или вещ за определен срок от време срещу лихва. Заемите могат да се реализират под формата на менителници, записи на заповед и други търговски ефекти, които имат характер на ценни книжа.
Законно платежно средство (Legal Tender) Пари, емитирани от Централната банка или от коми­сията по паричните средства. С тях могат да се осъ­ществят всякакъв вид финансови операции в отделната страна.
Застраховка Застраховката е обезщетение на парична загуба от настъпили неочаквано смърт, болест, пожар, наводнение, земетресение, кражби, разрушения или други виновно или невиновно нанесени щети от други лица, претенции за пропуснати печалби поради некомпетентност, небрежност или други случайности.
Златен резерв Златен  резерв е този резерв от злато в кюлчета и монети, намиращ се в централните емисионни банки или в държавното съкровище.
Запис на заповед Запис на заповед е вид полица, при която издателят и сам се задължава да брои фиксираната в нея сума на посочения падеж- или по –точно , когато издателят едновременно е и длъжник, който се задължава да изплати дълга по документа. При записа на заповед участват две страни-издател длъжник и бенефициент получател на сумата.