Икономически термини

21.10.2011 | 14:07
Икономически термини
     
 Девалвация

 

Законното или официалното намаляване на валутния курс на съответната валутна парична единица спрямо другите валути се нарича девалвация. Тя  води до относително повишаване на цените на вносните стоки и до понижаване на цените на износните стоки. При тази ситуация постепенно покупките в страната се насочват от вносните чужди към националните стоки и се  създава се възможност за намаляване на разходите за внос. Това продължава докато цените на износните стоки се повишат в сравнение с цените на вносните стоки и се установи съответно равновесие на валутния обмен.
Деноминация   Деноминация във финансите означава преименуване на паричните знаци, придружено с намаляване на номиналната им стойност или заменяне на старите парични знаци с уедрени нови за опростяване на разчетните сметки. Провежда се в случай на рязко спадане на курса на книжните пари. Най-честата причина за необходимостта от въвеждането на тази мярка от държавата е инфлация или хиперинфлация, придружена от рязко спадане на курса на книжните пари, или при присъединяването на държава към валутен съюз.
Дефицит

 

Бюджетен дефицит е налице, когато има превишение на бюджетните разходи над бюджетните приходи. Затова се налага да се намерят допълнителни средства, които да покрият тази разлика. Покриването на разликата се нарича финансиране на дефицита. Това може да стане чрез набиране на заемни средства ,приходи от приватизация  и концесии и др. Бюджетният дефицит увеличава инфлацията косвено, а от своя страна инфлацията увеличава лихвения процент.
Дефлация   Намаляване количеството на книжните пари и банкнотите, които не могат да бъдат обменени срещу злато, намиращи се в обръщение в период на инфлация
Джоинт Венчър   Съвместното  обслужване на продукция, услуги или предоставяне между банки или банки и нефинансови институции с цел обезпечаване на широка сфера от услуги за клиентите и реализиране на печалба е известно като Джойнт Венчър
Диверсификация   Инвестиционна стратегия за намаляване на риска чрез включването в даден портфейл на различни видове активи - акции, облигации, валута, недвижими имоти и др. се нарича диверсификация. В това число влизат и ценни книжа от различни по сектор или географско разположение емитенти.
Диверсификация на портфейла   Разпределението  на банковите кредити и депозити сред широк спектър от клиенти, включващ множество големи и малки фирми, различни институции и домакинства, с цел да се редуцира банковия риск от загуби е известно, като диверсификация на портфейла.
Дивидент   Дивидентът е част от печалбата на компанията, която получава всеки акционер в нея при разпределението й. Компаниите могат и да не разпределят дивидент, а да реинвестират печалбата си. Решението за това се взема от общото събрание на акционерите на дружеството и обикновено води до поскъпване или поевтиняване на акциите на компанията.
Дизажио   Дизажио представлява разликата между номиналната стойност и по-ниската пазарна стойност на ценните книжа, изразена в процент от номиналната стойност.
Дисконт    Отстъпката или намалението, което може да бъде направено от номинала на ценните книжа при тяхната продажба се нарича дисконт.