Балотажът ще е Калфин срещу ГЕРБ

Със социолога Васил ТОНЧЕВ, шеф на агенция “Сова-Харис”,разговаря Валентина Петкова

18.08.2011 | 11:33
Балотажът ще е Калфин срещу ГЕРБ
Балотажът ще е Калфин срещу ГЕРБ

- Г-н Тончев, близо два месеца преди изборите затвърждава ли се тенденцията, че ГЕРБ се топи, но няма алтернатива?

- ГЕРБ няма алтернатива и нов политически субект скоро няма да има.

Но ако в края на зимата дистанцията между ГЕРБ и БСП бе стигнала 4-5%, сега тя е 10-12%. По-малка е само в градовете, в които “Синята коалиция” има силни позиции, тъй като заема част от пространството на ГЕРБ. Така в София, Плевен и Кюстендил дистанцията между ГЕРБ и БСП е 8%.

- Според данните на вашата агенция колко биха гласували за ГЕРБ и колко за БСП, ако изборите са днес?

- БСП е на предела на това, което може да има като симпатизанти - 15-16%. Това са около 800 000-900 000 избиратели. А ГЕРБ са там, където бяха на парламентарните избори - 27-28%. Това означава около 1 500 000-1 600 000 избиратели.

Голямата политическа бъркотия у нас дойде от това, че БСП четири години води откровено либерална политика, бидейки в тройната коалиция. Тя бе в услуга на бизнеса, но не водеше до заздравяване на държавните структури. Аз не казвам, че либералната политика е лоша, но тя не е подходяща за БСП. Така те загубиха доверието на широки кръгове техни симпатизанти.

- Как ще обясните покачването на рейтинга на ГЕРБ през топлите месеци, в които кризата се задълбочи, обедняването нарасна, цените на храните скочиха и т. н.?

- С това, че хората са съгласни да стягат коланите, когато виждат, че се укрепва държавността. Когато виждат някаква борба с корупцията на ниски нива и с организираната престъпност.

- Дори и да няма особени резултати?

- Още в началото Бойко Борисов очерта концепцията си - ще стягаме обръчите на бъчвата, която тече отвсякъде. Ще ги стягаме до момента, в който те пропускат по-малко и тя започне да се пълни. Да, тя още не се пълни, но стягането на обръчите се одобрява като правилна стъпка в правилната посока.

Не е ли факт, че в България - най-бедната страна в ЕС и най-тежко понасяща кризата, обстановката е спокойна? Което е благодарение на политическото доверие, което голяма част от обществото има към този човек и неговата партия. Не можем да не го отчитаме. Той повежда страната в много тежък момент. Действително се вземат негативни за хората решения като намаляване на доходите, поскъпване на основни стоки, повишаване на пенсионната възраст... Но тук всичко това стана тихо и леко благодарение на волята на този човек.

- Колко дълго една партия може да се крепи върху един човек?

- Докато това носи дивиденти на страната. Странно е полицай да ни управлява, но като че ли ние самите като общество и елит доведохме нещата до това, че никой друг няма волята да засили до някаква степен държавността.

- Въпреки необявената кандидатура на ГЕРБ какво показват изследванията ви за президентските избори?

- Показват, че ако Кунева успее да стигне до балотаж, ще спечели срещу всички кандидати на ГЕРБ с изключение на Бойко Борисов. Въпросът обаче е, че шансът на Кунева да стигне до втория тур е много малък. За да стане това, тя трябва да има подкрепата или на БСП, или на ДПС, а тя я няма.

Възможният балотаж е между Ивайло Калфин и представителя на ГЕРБ, който и да е той.

- Издигането на кандидатурата на Калфин не задълбочи ли разделенията в БСП?

- В момента в БСП има борба на лобита най-вече по места. Подобна борба имаше и в резултат на решението им за кандидат-президент, което много закъсня. Тогава те дадоха сигнали, че не са единни, което е минус за кандидатурата им. От моя гледна точка обаче БСП направи най-добрия избор от всички имена, които се спрягаха. Профилът на Калфин е подходящ за това, което хората очакват да е бъдещият президент. Ако кандидатът на ГЕРБ е близък до този профил - човек, който добре се справя с международните институции, има добро име и контакти и отстоява позициите ни в Европа, няма да имат проблеми.

- Експертът Росен Плевнелиев отговаря ли на този профил?

- Не отговаря и това би могло да му изиграе лоша шега. Ако той е кандидатът, това може да доведе до отлив на гласове на втория тур. Така че не бих казал, че битката е предрешена, но така или иначе кандидатът на ГЕРБ ще е фаворитът.

- Каква е картината, която се очертава за местните избори?

- Традиционно в областните и в големите градове ще преобладава подкрепата за ГЕРБ. В по-малките градове по-силни са позициите на БСП. Но мажоритарният елемент ще бъде много силен. И ако в общинските съвети се очаква по-голямо присъствие за ГЕРБ, то по отношение на кметовете няма да е така. Въпреки това има един фактор, който е благоприятен за ГЕРБ.

- Какъв фактор?

- Това, че лидерът на ГЕРБ може еднолично да решава и да налага мнението си при вземане на решения. Виждаме какво става в БСП, където има голяма конкуренция и създадени настроения, които пречат да се издигне изибираемият кандидат. Мога да посоча градове като Варна, Русе, Благоевград, където имат печеливши кандидати, но те самите не искат да се явят заради вътрешнопартийни неразбирателства.

В ГЕРБ това не се случва благодарение на авторитета на Бойко Борисов. Така стана с кандидатите в Сливен и Добрич.

Очаква се така да е и в Ямбол, където сегашният кмет може да бъде наложен на местните структури. В Пловдив обаче направиха неудачен избор. Там по формулата “всички срещу ГЕРБ” сегашният кмет Славчо Атанасов може пак да спечели.

- Какви са шансовете на кметове, които се кандидатират за трети-четвърти мандат като във Варна, Банско, Търговище...?

- Големи. Хората са свикнали с тях, имат им доверие и ще ги преизберат. В Банско например 70% стоят зад сегашния кмет, макар че не е подкрепен от голяма партия.

- При кого ще отидат гласовете на ДПС на президентските избори?

- Има и вариант - при никого. Естествено ДПС няма да подкрепи нито един от претендентите на първия тур. Освен ако не заиграе с някоя малка партия. Според мен Доган допусна много сериозна стратегическа грешка на последните избори. Той хвърли всичко, за да има максимален брой депутати. Нещо, което не му трябваше. С това подразни останалите партии и мнозинството избиратели. От това, че получи 3-4 мандата повече, включително от “екскурзиантите” от Турция, той загуби възможността да влезе в колаборация с когото и да е. Вълната, която се надигна срещу него, стигна дотам, че никой не искаше да работи с него активно и открито.

Сега Доган взема обратен курс - изчаква пасивно и не напряга обстановката. Очаквам да се произнесе за президентските избори между първия и втория тур. Сегашният хитър ход на Доган е, че накара много хора от близкото си обкръжение да се кандидатират за местните избори, с което, образно казано, ги “пусна по пързалката”. При лоши резултати ще са уязвими и ще носят отговорност.

- ДПС ще продължи ли да иска предсрочни парламентарни избори?

- Това е безсмислено, тъй като не може да промени статуквото. Ако някой трябва да иска предсрочни парламентарни избори, това е ГЕРБ. След президентския и местния вот те могат да излязат с обещание за нов четиригодишен мандат. Защото още 2-те години от оставащия сега мандат ще донесат негативи на управляващата партия. И едва ли тя ще е в толкова добра кондиция, каквато ще има месеци след президентските и местните избори.

- В София какво да очакваме?

- В София ГЕРБ вложи много. Виждаме как столицата се променя пред очите ни. Факт е, че в София имаме добре подкрепена “Синя коалиция” и че БСП има силен кандидат за кмет. Но победител ще е кандидатът на ГЕРБ, евентуално Йорданка Фандъкова.

- Ще има ли пак разминавания между социологическите агенции?

- В България вече лявото не е ляво и дясното не е дясно. Хората са объркани и избират в последния момент. Ако нещо структурира политическото пространство, това е личността на Бойко Борисов. Той активира избирателите и “за” и “против”. Има много хора, които го харесват, и много, които не го харесват. Той е дразнител и в двете посоки.

На социолозите ни беше лесно да работим през 90-те години, когато имаше антикомунизъм и ясно дефинирани послания отляво и отдясно. Резултатите можеха да се предвиждат месеци преди изборите. През последните години виждаме как партия, която е възникнала 6 месеца преди изборите, може да ги спечели. Това объркване води до краткотрайни и несигурни прогнози. Възможно е да се получи разместване на пластовете през септември от това, което е сега. А и все още не знаем кандидатите на най-силно подкрепената партия.

източник: trud.bg