fallback

Кметът на Търговище гледа към четвърти мандат

Инвестиции в хората, в икономиката и инфраструктурата, в духовността - това са трите приоритета, по които ще се отчита пред избирателите си кметът на Търговище Красимир Мирев.

18.08.2011 | 11:29

За 62-годишния лекар наближава краят на трети пореден мандат. Заради кризата той е бил най-тежък, признава Мирев, който беше избран като независим, подкрепян от БСП. По същия начин той ще се кандидатира и в наближаващите избори.

За свой първи успех в изтичащите 4 години кметът смята откриването на Административен център за обслужване на гражданите, в който бяха вложени към 700 000 лв. Там в Търговище влезе в действие принципът “едно гише”. За да стане това, администраторите, включително и кметовете от 52-те кметства в общината, минаха двегодишно обучение.

“Отличен” пише гражданинът на Търговище на общинските служители, показва специалната система за оценка на тяхната работа. Например на 9 август т. г. 92,99% от обслужваните в центъра бяха дали оценка “очарован”, като нямаше нито един глас в долната скала: “недоволен” и “много недоволен”.

Центърът и неговата работа донесоха на кметството и отличие от ЕС. По добро качество на управление м. г. се нареди сред първите 10 в съюза. А тази година Съветът на Европа присъди на общината “Европейски етикет за иновации и добро управление на местно ниво”.

Сега се уреждат и административни миницентрове в две големи кметства в общината: Дралфа и Макариополско. Така хората от по 10-15 околни села ще пестят пари от път до града заради всяко документче.

Изпълняват се и проекти в подкрепата на деца и семейства в неравностойно положение. В бившето общежитие на военния завод се изгражда т. нар. общностен център (проект за 1,2 млн. лв.). А в района на кв. “Запад 3” ще бъдат построени два центъра за настаняване от семеен тип, в които ще влязат децата с умствено изоставане от бившия дом в с. Стража.

По темата “Инвестиции в хората” д-р Мирев подчертава още ремонтите и газифицирането на училищата и детските градини, обновлението на пенсионерските клубове и т. н.

В битовата инфраструктура хората виждат направеното. Половин век безводие мъчеше района на селата Лиляк, Цветница, Братово и Божурка, а в най-големите суши се налагаше водоноски да пъплят по стръмните пътища. Сега чешмите не пресъхват.

След асфалтирането и направата на тротоари, зелени площи и площадки в трите “Запад”-а - 3 крайни квартала на Търговище, сега се благоустроява и т. нар. Квартал 191. А междублоковите пространства там тънеха в кал и мрак, откакто през 80-те години са вдигнати първите панелки.

“Горд съм, че градът ни е сред най-зелените и цветните и ще направя всичко възможно да остане такъв - казва кметът. - В този мандат прочистихме парка “Боровец”, като там различни фирми взеха под патронажа си терени и се грижат за тях. Светнаха и парковете “Борово око” и “Роден кът” с възстановеното водно огледало и амфитеатъра.”

Пак с помощта на бизнеса започна строителството на нови детски площадки. Стъкларският комплекс “Тракия Глас България” наля сериозна сума в първия такъв кът, който радва малчуганите срещу театъра. В момента същата фирма внася люлки и детски съоръжения за втори.

Мирев не крие амбицията си Търговище да стане икономически лидер в Лудогорието. С привличането на стратегическия инвеститор “Тракия Глас България” местната икономика дръпна напред. Досега българското дружество на “Шишеджам” е инвестирало 360 милиона долара в 5 завода с над 1000 преки работни места. От септември започва поетапно работата по още четири завода за нови 400 милиона долара.

“Работим много добре с бизнеса. Администрацията е ангажирана да съдейства за максимално бързо придвижване на всеки въпрос -било по разрешителни режими или осигуряване на инфраструктура към предприятията. Факт е, че икономиката на общината се съживи след разрухата от предишни години и дори в криза се правят инвестиции”, казва Мирев и това не е само негово мнение.

Подкрепата за предприемачите и облекчените режими са сред причините Търговище да бъде обявен за най-добър в България град за правене на бизнес за 2009 г. Класацията е от проучването на Института за пазарна икономика.

Главният проект в инфраструктурата на града в този мандат е интегрираният воден цикъл. В него влиза изграждането на пречиствателната станция за отпадни води, канализация и водопровод на част от кв. “Въбел”, както и колектори в града. Във всичко това са вложени 42 млн. лева. До месеци трябва да започне и подмяната на тръбите за вода и канала в града, която ще струва 16 млн. лева.

Друг проект засяга сметта, разделното събиране на отпадъци, сортирането им и депонирането на сметището, което вече е регионално и поема боклука и на Попово. В близките месеци се очаква и частна инвестиция в завод за горене на отпадъци край с. Дралфа за над 100 милиона евро.

Болната тема за всеки кмет - пътища и улици, боде очите и в Търговище. По думите на Мирев общинските пътища - 240 км, вече са ремонтирани. За част от тях в този мандат е реализиран европроект по линия “Регионално развитие”.

“Обаче за улиците и тротоарите не стигнаха нито силите, нито финансите. Засилихме контрола над фирмите, които ги повреждат при аварии и строителство. Накарахме ги да възстановяват разрушеното. Вече всички ремонти и полагането на нови трасета задължително се съгласуват с нас, за да разчетем кога къде се копае и после да асфалтираме. Средства за нови улици и в града, и в селата в кризата обаче няма и всички сме недоволни”, признава д-р Мирев.

Той е доволен, че и в най-трудните години Търговище съхрани своите културни институции и спортни клубове и съоръжения. А това влиза в третия му приоритет “Инвестиции в духовността”.

Действително градът запази Обединения детски комплекс, Младежкия дом, духовия оркестър и т. н. Пълноценно работи и театърът, който напук на безпаричието организира международния фестивал за детски пиеси “Вълшебната завеса”, както и “Големият театър в малкия град” (гостувания на столични трупи на местната сцена).

Влизането на футболния отбор “Светкавица” в елитната група в навечерието на 90-ия юбилей на клуба изправи на нокти кметството. Насред недоимъка то трябваше да впрегне фирми и граждани за спешен ремонт на стадиона - за да се вземе заветният лиценз.

Пиарът обаче не е силната черта на кмета, от когото трудно се измъква информация, и това често е сочено като негова слабост. Понякога не работи в негова полза и политическата мъдрост, която е натрупал още като депутат във Великото народно събрание. Приятели го критикуват, че прощава всичко, че все не може да се скара и гледа нещата да стават “со кротце, со благо”. Неговият принцип е партньорство.

Кметския стол д-р Мирев отвоюва през 1999 г., когато битката в Търговище беше страшна. После неговата диалогичност и авторитетно име го издигнаха до шеф на сдружението на общините (в предния мандат), а в ЕС е вицепрезидент на Комитета на регионите.

Общинският съвет рядко стига до остри дебати и крамоли, но в последните месеци в залата се чуват все повече неудобни въпроси.

Сред бурите ще се помнят препирните за такса смет. Съветниците, по предложение на администрацията, запазиха стария промил, за да не тежи на платците в кризата, но се оказа, че новите данъчни оценки са вдигнали реалната тежест в пъти. Само че това стана ясно едва от известията за дължимото и започна спор кой не е дочел закона. След дълги заседания се намери компромис.

Сега в ход са словесни битки за парите, дължими по концесията на минерална вода, бутилирана от хлебозавода. От ГЕРБ искат кметът да развали договора заради неплащане, а той се опъва с думите, че трябва да се помага на всяко местно предприятие. Финалът по темата предстои.

Гражданите често корят Мирев, че липсва прозрачност и достатъчно информация какво се случва в общината. Чуват се и обвинения, че поръчките за ремонти по улиците се печелят от определена фирма. А и кметът още не е изпълнил обещанието си след всеки ремонт да има табела с името на изпълнителя, за да се знае кой как работи.

“Критики има много. И аз искам всичко да се случи с магическа пръчка, но така е само в приказките. Нужно е търпение и всички заедно да работим. Затова благодаря и на съветниците. Никога не са пречили. Били са коректив, когато се е налагало, и сме добри партньори. Дори да е имало моменти на противопоставяне, то те са отминавали”, казва Мирев, запазвайки добър тон и спрямо опозицията.

В кандидатирането си за четвърти мандат той отново е взел мерки съветническата листа да е съставена с широко гражданско участие. В нея пак ще преобладават популярни бизнесмени и общественици.

За четирите години кметът не е забогатял. Той живее в апартамент от 60 кв. м и кара стар джип “Роувър”. В наследство сега е получил нива от 5 декара.

И Мирев с усмивка допълва, че в този мандат се е сдобил с най-голямото богатство: внуците - Симеон (3 г.) на дъщеря му Белослава и Моника (2,4 г.) на сина Димитър.

източник: trud.bg

fallback
Още от Ако сте пропуснали
fallback