ЦИК започна регистрация на партиите за местните избори

ГЕРБ е първата партия, която успя да се регистрира за участие в предстоящия местен вот.

25.07.2011 | 11:46
ЦИК започна регистрация на партиите за местните избори
ЦИК започна регистрация на партиите за местните избори

Централната избирателна комисия започна да приема документи за участие на партиите в изборите за местна власт. Крайният срок за подаване на документите е 17.00 часа на 8 август. В ЦИК първо ще се регистрират партии и след това на тяхна база ще се формират и коалиции. Крайният срок за прием на документите за участие в коалиции е 18 август.
Заявленията се подписват от лицата, представляващи партията. Необходимо е политическата сила да представи подписка от не по-малко от 7000 избиратели, които я подкрепят.
ГЕРБ е първата партия, която успя да се регистрира за участие в предстоящия местен вот. Председателят на националния предизборен щаб Цветан Цветанов внесе в ЦИК необходимите за целта документи.
Комисията проверява дали в подписката са записани трите имена, ЕГН и саморъчен подпис на участниците в нея. ЦИК проверява документите до седем хиляди редовни участници в подписката. ЦИК дава тридневен срок за отстраняване на грешки в документацията, но отсрочката не важи за партиите, подали документи в последния момент.
Всяко решение на изборния орган може да се обжалва пред Върховния административен съд. Ако ВАС се произнесе за регистрация на дадена партия, ЦИК се съобразява с решението, като крайният срок не се взема под внимание. Това трябва да стане не по-късно от 65 дни преди изборите.
264 общински избирателни комисии ще участват в провеждането на местните избори на 23 октомври. Те ще бъдат назначени до 18 август.