fallback

Стартира Деветата световна среща на българските медии

Телевизия "България он ер" е медиен партньор на събитието.

14.10.2013 | 11:10

Под мотото "Медиите и националните каузи"  в София стартира  Деветата световна среща на българските медии. Организатори на форума са Българската телеграфна агенция и и Асоциацията на българските медии по света. В срещата ще вземат участие 45 български медии от 20 държави и 18 чуждестранни журналисти.

С хляб и сол и  с песните на колоритните "Бистришки баби"  в София бяха посрещнати гостите на Деветата световна среща на българските медии.  За нея от цял свят пристигнаха журналисти, издатели и директори на най-големите информационни агенции от САЩ, Русия, Украйна, Испания, Гърция,Кипър, Иран, Палестина, Сирия.

Като домакин на откриването на медийния форум кметът на София Йорданка Фандъкова поздрави БТА за избора на тазгодишната тема и заяви,че националните каузи трябва да ни обединяват, а не да ни разделят.

Липсата на грамотност е най-голямата заплаха за националната кауза, смята министърът на културата Петър Стоянович. Министърът допълни, че е много приятно изненадан, че най-накрая в областта на българските медии и тези представители зад граница излезе на преден план темата за националните каузи. Според него е време да имаме нова смислена и модерна формулировка що е това национална кауза.

"Когато се говори за национализъм, всички се ужасяват, но модерният национализъм започва с две неща - адекватност и прагматичност", посочи Стоянович.

"Медиите и националните каузи" е основната тема на форума. Това е възлова тема, защото за последните 25 години имахме две национални каузи - влизането на страната в НАТО и в ЕС, и сега, когато те са факт, трябва да се запитаме имаме ли национална кауза, идеал и перспектива, коментира Максим Минчев,генерален директор на БТА.

В рамките на Световната среща са планирани дискусии в Пловдив и Велико Търново.. Акцентите на програмата ще бъдат образованието като национален приоритет и туризмът като национална кауза и част от  държавната политика. За първи път срещите ще могат да се наблюдавт он-лайн.

Разширен репортаж от откриването на срещата можете да видите в предаването "Медиите ON AIR" на 19 октомври 2013 г. в 11 часа.

fallback
Още от Ако сте пропуснали
fallback