fallback

Перспективите и бариерите пред благотворителността в България

Най-голямата пречка в момента е начисляването на ДДС върху по-големи дарения, коментира Илияна Николова, изпълнителен директор на Фондация „Работилница за граждански инициативи”.

01.10.2013 | 12:31

От законодателна гледна точка най-голямата пречка в момента е начисляването на ДДС. „Това е в ръцете на законодателната власт“, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR изпълнителният директор на Фондация „Работилница за граждански инициативи” Илияна Николова. Тя допълни, че в момента 50% данъчни облекчения, получават компании, ако дарят пари за Фонда за лечение на деца в чужбина или на Фонд „Ин витро“. 10% получават тези, които са регистрирани като меценати в Министерството на културата“, коментира още Николова. По думите й „държавата не може да получава данъчни преференции от дарения“.

От днес стартира и инициативата на Фондация „Работилница за граждански инициативи” -„Място в сърцето“. Тя ще се проведе в 12 града, в които гражданите, след онлайн гласуване ще определят кое е онова място, което ги обединява. В резултат то ще бъде облагородено, обясни Николова.

Телевизия Bulgaria ON AIR е медиен партньор на събитието.

fallback
Още от Ако сте пропуснали
fallback