fallback

Стартира кампанията "Мини на чисто"

Телевизия "България он ер" е медиен партньор на инициативата

22.04.2013 | 14:55

С почистване на пътеките около паметника на Васил Левски и с демонстрация на техниката стартира днес инициативата “Мини на чисто”, свързана с безопасността на движението. Цел на организаторите е да привлекат вниманието на участниците в трафика към пешеходните зони. За целта над 50 пътеки в центъра на София ще бъдат основно почистени а някои от тях маркирани чрез природосъобразна техника на тротоара – „Мини на чисто“. Инициативата е организирана със съдействието на КАТ, Съюза на българските автомобилисти и Столична община.

Телевизия "България он ер" е медиен партньор на инициативата.

 Почистването става със специални бусoве, оборудвани с автономна система за почистване. Почистването на една пътека на булевард трае средно 20 – 30 минути, а за почистването на централните пътеки ще бъде отделен един уикенд. „Кампанията съдържа едновременно практически ефект, но и богат символичен смисъл. Надяваме се да остане в съзнанието на съгражданите ни и да ни направи по-толерантни на пътя.“ – сподели Любомир Любомиров – управителят на агенция GreenGraffiti®, организатор на инициативата. Идеята е почистването на пътеките да бъде ежегодна пролетна инициатива и да се присъединят общини от цялата страна.

Само през 2012 година в зоните на пешеходните пътеки са регистрирани 444 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 10 души и са били ранени 465. В зоните на спирките за обществен  превоз в населените места са пострадали 181 души, от които са загинали 9 по данни на държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата. Според доклада за 2012 в градовете най-голям е броят на пострадалите при блъскане на пешеходец.

fallback
Още от Ако сте пропуснали
fallback