Калин Манолов с лекция за "Етиката на свободния пазар”

„Бизнес клуб УНСС“ организира публична лекция на тема: „Етиката на свободния пазар”

08.04.2013 | 13:04
Калин Манолов с лекция за

На 10 април 2013г. от 18:30 часа Калин Манолов, водещ на предаването "Видимо и невидимо" по телевизия и радио Bulgaria On Air  ще изнесе лекция на тема: „Етиката на свободния пазар” в Голяма конферентна зала в УНСС. Лекторът ще представи визията на Австрийската икономическа школа за икономиката, пазара, закона за търсенето и предлагането и бизнес-цикъла.

Калин Манолов ще защити тезата, че свободният пазар трябва да бъде защитаван не само и не толкова в икономически, колкото и в морално-философски план. Атаките срещу пазара днес са толкова мащабни и толкова успешни, защото липсва морална основа и пълноценна философска защита. А той напълно я заслужава: само свободният пазар позволява на всички да постигат своите цели, използвайки собствените си умения, само той изисква най-доброто от всеки и подобаващо го възмездява. В това се състои неговата справедливост и в това е коренът на неговия успех.

Пазарът има своя етика - етиката на рационалния личен интерес. Когато хората действат от личен, егоистичен интерес на свободния пазар, те повишават благосъстоянието на цялото общество, защото за да постигат собствените си цели, трябва да служат на другите.

Защитниците на пазара днес трябва да бъдат нови, ангажирани хора на морала. Пазарът заслужава това. И нищо по-малко няма да го спаси.

Калин Манолов е магистър по журналистика и масови комуникации в СУ „Св. Климент Охридски” – София, 1987. Той е един от водещите журналисти на Радио „Свободна Европа” до 2004г., заместник-главен редактор на списание „ВМ” (Бизнес магазин, франчайз на The Economist, 2007-2008), съсобственик и управител на издателска къща "МаК”, специализирана в издаването на книги от световно известни автори в областта на пазарната икономика и либералната политическа философия. От 2005г. до 2010г. води курс „Либертарианството: философия на свободата” в НБУ. От септември 2011 е автор и водещ на предаването за макроикономика „Видимо и невидимо” по телевизия Bulgaria On Air.

Събитието се организира със съдействието на Студентски съвет при УНСС.