Bulgaria On Air тръгва цифрово от март

Бизнес телевизията е сред осемте медии, които поставят началото на цифровизацията в страната.

12.03.2013 | 12:20
Bulgaria On Air тръгва цифрово от март

Осем телевизии (Bulgaria On Air, БНТ, bTV, bTV Action, Nova, Дарик радио и телевизия, TV7 и News 7) започват безплатно ефирно цифрово излъчване от началото на месеца. Паралелното излъчване на цифрова и аналогова ефирна телевизия ще продължи до 1 септември. След това аналоговите предаватели ще бъдат спрени и остава само цифровият сигнал.

За да се хваща от по-старите телевизори с обикновена антена е необходимо да имат декодери (известни още като  set-top box). Устройствата се продават във веригите за бяла и черна техника. Най-евтините в момента се продават на цена от 60 лева. За новите модели телевизори не е нужно да се купува декодиращо устройство, тъй като имат вградено.

Социално слабите хора няма да купуват, правителството е поело ангажимента да им раздаде. Условието е хората да са регистрирани за енергийни помощи, да имат стар модел телевизор и да не са абонати на кабелна или сателитна телевизия. За едно домакинство се предоставя един декодер, независимо колко от членовете му отговарят на условията за подпомагане.

Повече информация за цифровата телевизия може да научите на специализирания сайт: www.cifrovizacia.bg или на информационния телефон 070012344, който не се таксува допълнително.