Връчват наградите „Изобретател на годината”

"България он ер" е медиен партньор на събитието

17.10.2012 | 16:25
Връчват наградите  „Изобретател на годината”

Патентното ведомство на Република България и Европейското патентно ведомство ще обявят на 18 октомври имената на изобретателите на 2012 г. и иновативна фирма на годината. На тържествената церемония ще бъдат представени и учените, вписани в Златната книга на българските откриватели и изобретатели за 2012 г.

Номинациите „Изобретател на годината” са в три категории:

„Химия и биотехнологии”,

„Машиностроене и строителство”,

„Електроника и електротехника”. 

Те са избрани сред патентите, издадени през миналата година. До номинации за наградите „Изобретател на годината” стигнаха 9 изобретения -  по три във всяка категория. Ще бъде присъдена и награда „Иновативна фирма” на 2012. Победителите са определени от седемчленно жури.

 

Златната книга на откривателите и изобретателите е изразът на обществено признание и оценка към българските учени – откриватели и изобретатели. Създадена е преди 31 години и досега в нея са вписани 114 автори и колективи, чиито открития са променили науката, икономиката и всекидневието.

 Патентното ведомство и Европейското патентно ведомство връчват за първи път наградите „Изобретател на годната” и „Иновативна фирма”. Събитието се осъществява с подкрепата на Съюза на изобретателите в България.

 Победителите ще бъдат поздравени от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, председателя на Европейското патентно ведомство Беноа Батистели и председателя на Българското патентно ведомство проф. Камен Веселинов.

Г-н Батистели пристига в София специално за церемонията. Тя е посветена и на 10-ата годишнина от присъединяването на България към Европейската патентна конвенция.

Церемонията ще бъде предшествана от дискусия „Разпространение на знания за индустриалната собственост в университетите” с участието на европейски експерти по интелектуална собственост, преподаватели и студенти от българските университети и специалисти в сферата на патентното право.

Медийни партньори на събитието са телевизия "България он ер" и списание "Мениджър".