Едно кръводаряване може да спаси трима души

Най-склонни да дарят кръв са тези, които те или техни близки са имали нужда да кръвопреливане

05.04.2015 | 14:49 Редактор: Мариета Иванова
Едно кръводаряване може да спаси трима души

С един акт на кръводаряване могат да се спасят трима души, коментира Николай Андреев, директор на Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ), цитирана от БТА. Според неговите наблюдения мъжете даряват най-много между 30- 45- годишна възраст, а жените - между 35 и 50 години.

Най-отзивчиви кръводарители са тези, които сами са имали нужда от кръв или техни близки са изпитвали нужда от кръводаряване, коментираха специалисти от НЦТХ и Българския червен кръст (БЧК).

Двете институции са организатори на кръводарителската кампания "Запалете свещичка. Дарете кръв. Дарете живот от себе си", която обичайно се прави на Цветница от 2003 г. и се подкрепя от Българската православна църква. Според организаторите всяка година на Цветница в инициативата в столицата се включват между 80 и 120 души.

"А1 положителна" е най-често срещаната кръвна група - при 43 на сто от населението. Когато има много пострадали пациенти с тази кръвна група и запасите свършват, се координираме с останалите кръвни центрове в страната. Не сме оставяли пациент без кръв”, коментира директорът на НЦТХ. По думите му "нулевата" кръвна група може да "дарява" на всички, но до определено количество.

През миналата година у нас кръв са дарили 170 хиляди души. В Холандия и в Гърция, които имат сходно като брой население, кръводарителите са били съответно 800 хиляди и половин милион, посочи Николай Андреев.

Според него кръводаряването у нас може да се насърчи със системно обучение, което започва още в училище, с агитация и с рекламни кампании.

Още новини от България чете тук