Проф. Кьосев: Законовите рамки ще лишат свободата на словото от стойността му

Осмиването на дадена религия и нейните последователи не трябва да бъде обект на законови рамки

17.02.2015 | 12:15 Редактор: Ирина Георгиева
Проф. Кьосев: Законовите рамки ще лишат свободата на словото от стойността му

Осмиването на дадена религия и нейните последователи не трябва да бъде обект на законови рамки за свободата на словото в национален и европейски план.Това заяви проф. Александър Кьосев от Културния център на СУ по повод терористичния акт в редакцията на френския вестник Charlie Ebdo в Сутрешния блок на България Он Ер. Според него целта на атаки като тази над Charlie Ebdo не е убийството на конкретни хора, а произвеждането на сериозен световен публичен символ.

"Свободата се състои в това, че всеки поема отговорност. Няма истанция, държавна, наддържавна, дори Европа за цялата своя солидарност не е истанция, която да каже този или онзи човек какво да говори и на тази или онази редакция какво да публикува. Това е въпрос на лична отговорност и част от свободата на словото е поемането на тази отговорност." - обясни проф. Кьосев.

Нови законови ограничения ще лишат свободата на словото от нейната стойност, смята проф. Кьосев.

"Законовите рамки на свободата на словото веднъж установени подлежат на обществена дискусия и тук има различни мнения и позиции. В българската конституция свободата на словто е ограничена, когато става дума за проповядване на омраза, доброто име, териториална цялост и други. Религиозните неща не са споменати. В европейсакта констутиця за права на човека по същия начин се казва, че практикуването на свободата на словото е и голяма отговорност." - отбеляза проф. Кьосев. 

Законодателите са предвидили възможност свободата на словото да не бъде абсолютна, но тези ограниченията са твърде малки и когато някой поиска да бъдат увеличени и да обхванат нови и нови неща, например колективни права или религиозни символи - кой ще е този, който ще постави ограниченията, коментира проф. Кьосев.

Чуйте коментара на проф. Александър Кьосев за свободата на словото и изстрелите на омразата в следващия видео материал: