fallback

Хиляди филипинци почетоха паметта на жертвите на тайфуна Хаян

Стихията отне живота на почти 8 хиляди души и остави след себе си сериозни щети

08.11.2014 | 11:28 Автор: Мариета Иванова

Хиляди филипинци се включиха във възпоменателен марш, който отбеляза първата годишнина от опустошителния тайфун Хаян. Стихията отне живота на почти 8 хиляди души и остави след себе си сериозни щети.

Най-голям брой от участниците в похода бяха от тежко засегнатите провинции Лейте и Самар.

С молитви, изказани на глас, свещи и портрети на техни близки загиналите преминаха по улиците на град Таклобан. Само в него, загиналите бяха 2 хиляди.

Оцелелите бяха облечени в бели дрехи и носеха бели балони, символизирайки обединението и сплотяването на една дълбоко наранена нация.

„Правим марша, за да почетем и да си спомним за случилото се преди една година”, заяви кметът на град Таклобан Алфред Ромуалдез. -  „Важно да е му придадем смисъл. Да го направим знаково за следващите поколения. Хората ще помнят, че ние станахме жертва на толкова силен тайфун. Но това е реалността и трябва да я приемем такава, каквато е”.

Наред с марша, властите организираха серия други мероприятия.

Жертвите на тайфуна бяха почетени с църковна служба и бдение със свещи.

Държавата започна и поредица от инициативи по превенция от силни тайфуни. Планира се изграждането на устойчиви домове, в които да бъдат преместени жителите на най-уязвимите райони. Преди седмици беше задействан 6-годишен план на стойност 3,75 млрд. долара за реконструкция на по-слабо засегнатите сгради.

 

fallback
Още от Ако сте пропуснали
fallback