Хиляди филипинци почетоха паметта на жертвите на тайфуна Хаян

Стихията отне живота на почти 8 хиляди души и остави след себе си сериозни щети

08.11.2014 | 11:28 Редактор: Мариета Иванова
Хиляди филипинци почетоха паметта на жертвите на тайфуна Хаян

Хиляди филипинци се включиха във възпоменателен марш, който отбеляза първата годишнина от опустошителния тайфун Хаян. Стихията отне живота на почти 8 хиляди души и остави след себе си сериозни щети.

Най-голям брой от участниците в похода бяха от тежко засегнатите провинции Лейте и Самар.

С молитви, изказани на глас, свещи и портрети на техни близки загиналите преминаха по улиците на град Таклобан. Само в него, загиналите бяха 2 хиляди.

Оцелелите бяха облечени в бели дрехи и носеха бели балони, символизирайки обединението и сплотяването на една дълбоко наранена нация.

„Правим марша, за да почетем и да си спомним за случилото се преди една година”, заяви кметът на град Таклобан Алфред Ромуалдез. -  „Важно да е му придадем смисъл. Да го направим знаково за следващите поколения. Хората ще помнят, че ние станахме жертва на толкова силен тайфун. Но това е реалността и трябва да я приемем такава, каквато е”.

Наред с марша, властите организираха серия други мероприятия.

Жертвите на тайфуна бяха почетени с църковна служба и бдение със свещи.

Държавата започна и поредица от инициативи по превенция от силни тайфуни. Планира се изграждането на устойчиви домове, в които да бъдат преместени жителите на най-уязвимите райони. Преди седмици беше задействан 6-годишен план на стойност 3,75 млрд. долара за реконструкция на по-слабо засегнатите сгради.