fallback

Германия въвежда такса до 130 евро за чуждестранните шофьори

Таксата ще влезе в сила от януари 2016 година

31.10.2014 | 12:47 Автор: Мариета Иванова

Германско правителство въвежда пътна такса, която ще принуди чуждестранните шофьори да плащат до 130 евро на година за използването на магистралната мрежа в страната. Целта на таксата е да осигури постъпления за поддръжката на транспортната инфраструктура. Ако Брюксел обаче сметне, че налогът дискриминира чуждите водачи, данъкът може да бъде отменен.

По план таксата трябва да влезе в сила от януари 2016 г. Шофьорите ще плащат различни суми в зависимост от мощността на колата и до каква степен тя отговаря на екологичните стандарти.

Чуждите шофьори ще могат да плащат 10-дневен налог срещу 10 евро или двумесечен налог за 22 евро. Данъкът може да се плати в бензиностанциите или чрез регистриране на номерата на колата в интернет.

Очаква се приходите да са от 3,7 милиарда евро. Предложението за новият налог бе направен от участващия в широката управленска коалиция в Германия Християнсоциалния съюз. Според неговия секретар и министър на транспорта Александър Добринт е справедливо чуждите шофьори да плащат такъв пътен налог.

„Очакваме увеличение на трафика с около 40% през следващите 15 години,“ коментира Александър Добринт, министър на транспорт. - „Това ще изисква и увеличаване на разходите за поддръжка и разбира се разходи, свързани с инфраструктурата. Всичко това може да се направи по-добре с допълнително финансиране, идващо от потребителите на магистралите. Този общ интерес е бил нееднократно изтъкван и съм сигурен, че ще има положителен отговор от страна на Брюксел“.

Министърът допълни, че е несправедливо чуждите водачи на превози средства да пътуват свободно по германските магистрали, докато германските шофьори са принудени да плащат пътни такси в съседни страни като Австрия, Швейцария и Франция.

 

fallback
Още от Ако сте пропуснали
fallback