Германия въвежда такса до 130 евро за чуждестранните шофьори

Таксата ще влезе в сила от януари 2016 година

31.10.2014 | 12:47 Редактор: Мариета Иванова
Германия въвежда такса до 130 евро за чуждестранните шофьори

Германско правителство въвежда пътна такса, която ще принуди чуждестранните шофьори да плащат до 130 евро на година за използването на магистралната мрежа в страната. Целта на таксата е да осигури постъпления за поддръжката на транспортната инфраструктура. Ако Брюксел обаче сметне, че налогът дискриминира чуждите водачи, данъкът може да бъде отменен.

По план таксата трябва да влезе в сила от януари 2016 г. Шофьорите ще плащат различни суми в зависимост от мощността на колата и до каква степен тя отговаря на екологичните стандарти.

Чуждите шофьори ще могат да плащат 10-дневен налог срещу 10 евро или двумесечен налог за 22 евро. Данъкът може да се плати в бензиностанциите или чрез регистриране на номерата на колата в интернет.

Очаква се приходите да са от 3,7 милиарда евро. Предложението за новият налог бе направен от участващия в широката управленска коалиция в Германия Християнсоциалния съюз. Според неговия секретар и министър на транспорта Александър Добринт е справедливо чуждите шофьори да плащат такъв пътен налог.

„Очакваме увеличение на трафика с около 40% през следващите 15 години,“ коментира Александър Добринт, министър на транспорт. - „Това ще изисква и увеличаване на разходите за поддръжка и разбира се разходи, свързани с инфраструктурата. Всичко това може да се направи по-добре с допълнително финансиране, идващо от потребителите на магистралите. Този общ интерес е бил нееднократно изтъкван и съм сигурен, че ще има положителен отговор от страна на Брюксел“.

Министърът допълни, че е несправедливо чуждите водачи на превози средства да пътуват свободно по германските магистрали, докато германските шофьори са принудени да плащат пътни такси в съседни страни като Австрия, Швейцария и Франция.