fallback

Ръст на бежанците, опитали да преминат границите с Румъния и Сърбия, отчитат в МВР

По милион на месец излиза удържането на миграционния натиск на полицията, съобщи вътрешният министър

30.10.2014 | 12:44 Автор: Мариета Иванова

Повече бежанци опитали да преминат границата ни със Сърбия и Румъния към Европа, стана ясно от думите на вътрешния министър Йордан Бакалов по време на изслушването му в парламента, относно взетите мерки от Министерския съвет във връзка със засилващия се миграционен натиск към България.

Бакалов посочи, че в периода 1 януари - 25 октомври са регистрирани 2140 души при подобни опити. Повече бил броят на опиталите да преминат незаконно сръбската граница  - 1312 души, докато тези на румънската били 595 души.

Бакалов заяви и, че се увеличава броят на опитите за нелегално преминаване на границата ни с Турция.  За цитирания период в нарушение на закона за преминаваме на границата са задържани  6325 граждани на трети страни, заяви той. Най-голям бил броят на гражданите от Сирия,  Афганистан, Ирак,  Турция, Мианмар.

Вътрешният министър посочи още, че от септември насам усилията на ръководеното от него ведомство са насочени към противодействие на нелегалните канали за незаконно превеждане на хора през границите.

Бакалов посочи още, че борят на полицаите в момента в южната ни граница са толкова, колкото в една област, което на свой ред създава проблем във вътрешността на страната. Той подчерта още, че е предложил промяна в правилника на МВР, с което да стане възможно да бъде увеличен състава на ведомството.

По думите му до средата на следващата година ще бъде изградена на 100% системата за наблюдение на южната ни граница от Резово до Свиленград и подчерта, че въпреки това са необходими хора, които да работят с нея. Бакалов се обърна към депутатите, че те трябва да вземат решение за отпускане на средства за изпълнение на целите по справяне бежанските проблеми и подчерта, че към момента на месец се харчат по  около 1.1 – 1.2 млн. лв. за целта.

 

 

fallback
Още от Ако сте пропуснали
fallback