Мотивираният вот означава финансово стимулиран вот, обясни Лидия Йорданова

24.09.2014 | 10:59 Редактор: Ирина Георгиева
Мотивираният вот означава финансово стимулиран вот, обясни Лидия Йорданова

Мотивиран вот в основата си означава финансово стимулиран вот. Това обясни Лидия Йорданова, директор на Exacta Research Group в предаването Денят Он Ер. По нейни думи последното проучване поставя повече въпроси, отколкото отговори, а и все още не е ясно колко точно ще са гласовете от чужбина.

Проучването показва, че ако изборите бяха днес, седем политически формации влизат в парламента. ГЕРБ получават 36,5 на сто от гласовете , БСП - 20,2%, ДПС - 11,9%, а Реформаторския блок - 7,3 на сто.

Получените резултати от изследването отреждат място в бъдещия парламент на още три формации - АБВ - с 5,3 на сто, ББЦ - с 5,2% и Патриотичния фронт - с 5,2% . Разликата между АБВ, ББЦ и ПФ е дотолкова малка, че подреждането им вероятно ще остане загадка до деня на самите избори, коментират от Екзакта.

Най-мобилизиран към момента е електоратът на ДПС - 96 на сто от избирателите на тази партия от парламентарните избори през май 2013 г. възнамеряват отново да гласуват за ДПС. Електоратът на ГЕРБ, както и преди евровота, е по-мобилизиран от този на БСП и в същото време има по-голямо твърдо ядро. Периферията на ГЕРБ допълнително набъбва и поради конформисткия вот.55 на сто от анкетираните твърдят, че категорично възнамеряват да гласуват.

Пълният коментар в следващия видео материал: