ЕК е готова да обсъди отстъпки за Южен поток

Коментар на Илиян Василев, енергиен експерт и посланик в Русия в периода 2000-2006

23.09.2014 | 09:59 Редактор: Ирина Георгиева
ЕК е готова да обсъди отстъпки за Южен поток

Дерогацията е режим и процедура, при която се получават временни режими за отклонение от общото европейско правило. Това обясни Илиян Василев, енергиен експерт и посланик в Русия в периода 2000-2006 в предаването Денят Он Ер. По негови думи този режим не е само за Южен поток, а и за Трансадриатическия газопровод и OPAL.

"Ако забелязвате ЕК казва, че това е пътя, но тя не се ангажира с решение в този смисъл. Макар че ако вземем техниката, която беше приложена към ОПАЛ има начини тази дерогация да бъде получена. Още повече ЕК е винаги в режим на възможни хипотези - ако 50% е запълнен от Южен поток, но за другите 50% няма потребители, то тогава пускането на останалите 50% не изключва Газпром като кандидатстваща, за да може да ги ползва.Разбира се това пък е хипотеза, която веднага би насърчила както и транзитьори и търговци на газ да използват тръбата на Южен поток на Европейска територия, така и добиващи компании." - обясни Василев.

Газпром иска да получи 100% още преди да започне строителството, а това е невъзможно, защото става в режим на построен газопровод, обясни Василев.

Пълният коментар в следващия видео материал: