С до 10% ще поскъпне токът от 1 октомври

Ще има други увеличения, съобщи новият председател на ДКЕВР Светла Тодорова

17.09.2014 | 17:05 Редактор: Мариета Иванова
С до 10% ще поскъпне токът от 1 октомври

До 10% ще поскъпне цената на тока от 1 октомври. Ще има и последващи увеличения. Това съобщи новият председател  на ДКЕВР Светла Тодорова на редовно заседание на регулатора. Тя посочи още, че не се очаква промяна в цената на топлинната енергия, въпреки внесеното от „Булгаргаз“ предложение за поскъпване на природния газ.  

С колко точно ще поскъпне електроенергията ще стане ясно на 19 септември. Тогава ДКЕВР ще обяви публично резултатите от проверката за действителните приходи и разходи на електроразпределителните дружества в сектора.
Председателят на ДКЕВР заяви, че прогнозите за увеличение на тока от 18 до 50% са спекулативни. Причината е, че сметките са правени именно от дружествата или пък включват инвестиционни проекти с неясно бъдеще.

В момента ДКЕВР проверява финансовите отчети на НЕК, тъй като заради лошото счетоводство на компанията има разминаване в информацията за сметките й.

В първата си публична изява новият шеф на ДКЕВР Светла Тодорова упрекна предишното ръководство, че е допуснало нарушения спрямо ЕРП-та, като част от разходите им неправилно не са били включвани в цената на тока.

Пропуски са открити и във ВЕИ сектора. Според Тодорова всички предприети действия относно фотоволтаиците са незаконни. Лошата политиката на предишния регулатор е изострила отношенията между НЕК и т.нар. американски централи.

В момента комисията търси нов подход за преговори с централите, включително и помощ от ЕК, тъй като инвеститорите нямат интерес да предоговарят дългосрочните договори.

Парното няма да поскъпва, въпреки предложението на „Булгаргаз“ за по-висока цена на природния газ с 10 лв на 1000 кубични метра.

В момента служебното правителство работи по проекта за промяна в закона за енергетиката, който още служебният кабинет на Марин Райков започна. С промените се очаква  председателят на регулатора да се избира пряко от НС или чрез квота на президента и така да се гарантира независимостта на комисията.