fallback

Щонов: Мерките в областта на енергетиката от последната година не работят

Енергийният сектор е поставен в тежка ситуация, от която няма изход, коментира ресорният министър

03.09.2014 | 15:36 Автор: Мариета Иванова

Взетите през последната година мерки в областта на енергетиката са неработещи, коментира след заседанието на Министерския съвет енергийният министър Васил Щонов. Той уточни, че изказването му се отнася, както за решенията на регулатора ДКЕВР, така и за самото министерство. По думите му енергийният сектор е поставен в тежка ситуация, от която няма изход. Той припомни, че към 30 юни дупката в енергетиката е 2,9 млрд. лева и се очаква в следващите 12 месеца да нарасне с поне 900 млн. лева. Той заяви, че в края на 2015 година дефицитът може да стигне 5 млрд. лв.

„Това, което е най-обезпокояващо, е как те са нараствали последните 6 месеца. Те са нараснали с 360 милиона и се очаква да нараснат през следващите 12 месеца с още 900 милиона,“ коментира министър Щонов.  По думите му „колкото повече пазарът се либерализира, толкова по-бързо ще се увеличава скоростта на тези загуби“. Той посочи още, че няма как тези загуби да бъдат бързо намалени. Щонов заяви, че в системата няма пари и трудно се намират средства за подготовката за зимата, в частност – за нагнетяване на природен газ в хранилището в Чирен.

Щонов заяви още, че предложенията, направени от ДКЕВР, на хартия покриват дефицита в НЕК, но методите на регулатора биха могли да бъдат оспорвани в съда, тъй като не е било постигнато съгласие с останалите участници на пазара.

Според министър Щонов трябва да бъдат преразгледани цените, на които се изкупува енергията от възобновяемите енергийни източници и от когенерациите, да се подобри управлението в държавните енергийни предприятия. Наред с това следва да се преразгледат договорите с „американските централи“, опит за което беше направен и от предходния кабинет.

Енергийната стратегия, която изготви екипа на бившия министър Драгомир Стойнев, ще бъде ревизирана, стана ясно от думите на енергийния министър Васил Щонов.

 

fallback
Още от Ако сте пропуснали
fallback