В. Кънев: Доставките на газ за България няма да спрат

Причината – въпреки нестихващия конфликт, има шанс за договорки между двете държави

28.08.2014 | 11:39 Редактор: Ирина Георгиева
В. Кънев: Доставките на газ за България няма да спрат

Въпреки кризата Русия - Украйна малко вероятно е доставките на газ към България да бъдат спрени. Причината – въпреки нестихващия конфликт, има шанс за договорки между двете държави. Това заяви в Сутрешния блок на България Он Ер Валентин Кънев, председател на Балканската черноморска и газова асоциация. Според експерта проектът „Южен поток“ е от стратегическо значение за България.

"Това, което знаем е, че текат преговори между ЕК и Газпром по отношение на третия енергиен пакет. Това, което видяхме е, че ЕК, преди България, предприе някакви стъпки за изясняване на обстоятелствата по съобразяване с третия енергиен пакет и съобразяване с компанията, която ще строи и проектира газопровода на българска територия. В последствие ние разбрахме, че нещата се разделят на две: предварително и по същество изпълнение на проекта. Оказа се, че някои предварителни стъпки по изпълнението на проекта, както издаването на разрешение примерно са били сключени преди и по време на тази забрана, която беше наложена от висшия министър председател - като закупуване на земя и увеличението на капитал. Тези три стъпки бяха спорни дали са част от изпълнението на проекта или предварителната част. Оказа се, че трябва да ги разглеждаме като предварителни. В момента така или иначе виждаме, че имаме по-крайна позиция по отношение на Южен поток да не се изпълнява, докато не се изясни." - обясни Кънев. 

Кънев коментира и евентуална криза с руски газ:

"Бихме могли да разгледаме една такава ситуация, в която биха могли да бъдат спрени доставките на газ за Западна Европа, предвид новите претенции и изисквания на Украйна - доставките на руски газ да стават на източната граница на Украйна, а не на западната. Това означава, че транзита за Украйна ще се плаща не от Газпром, а от потребителите и европейските газови компании." - обясни Кънев.

Газпром иска да бъде близо до пазара, а една такава ситуация я отдалечава, коментира Кънев. По негови думи от компанията искат контрол над пазара. 

Какъв е козът на ЕС при преговорите с Русия?

Козът на ЕС е, че те притежават едната страна от пазара, а именно потребителите на руски газ, заяви Кънев. По негови думи, ако все пак доставките бъдат спрени, то европейските страни няма да го усетят веднага, защото има хранилища. Кънев допълни обаче, че при такъв сценарии България е уязвима.

"Не бих казал, че не е направено нищо от последната газова криза през 2009г. Първо беше разработен добър механизъм на превключване от газ на мазут примерно за топлофикациите и всички, които биха го направили. При едно спиране на газовите доставки бързо би се преминало към алтернативно гориво - дизел или мазут. Но това е кратковременно решение." - обясни Кънев.

Пълният коментар в следващия видео материал: