Валентин Радев: Липсата на пари е причината да няма запаси в държавния резерв

26.08.2014 | 11:18 Редактор: Ирина Георгиева
Валентин Радев: Липсата на пари е причината да няма запаси в държавния резерв

Липсата на пари е причината да няма запаси от храна вода и лекарства в държавния резерв. Това съобщи в Сутрешния блок на България Он Ер бившият министър на отбраната Валентин Радев. По думите му, за да има достатъчно запаси от най -необходимите продукти годишно са необходими около 250-300 милиона лева. Празен ли е към днешна дата – остава класифицирана информация.

"Колко е празен или не е празен - това е класифицирана информация. Всички членове подписваме декларация, когато работим в Междуведомственият съвет този към Държавния резерв. Да. Има вярно в тази информация, че има липси, но какъв е проблемът? Проблемът е, че ние бяхме в криза - както нямаше пари в държавата, така няма пари и в резерва. Трябват около 250-300 млн. лева всяка година. През 2010 и 2011г. бяха осигурявани 50 млн. лева, а последната година 36 млн. лева и дори имаше постановление от Министерски съвет за закриването на резерва."-обясни Радев.

Радев е категоричен, че държавният резерв се управлява колективно и прозрачно.

Междувременно Едуард Стойчев, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища коментира, че има два канала за снабдяване на държавния резерв.

"Единият канал е по закона за обществените поръчки и организиране на търгове за закупуване на необходимото имуществено оборудване и вторият вариант е през стоковите борси като пак се извършва продажба на държавно имущество и покупка.Като вторият е по-добрият." - коментира Стойчев.

Стойчев обясни, че малка част от стоките предназначени за държавните резерв се държат в него. По негови думи те се съхраняват при продавачите и при нужда се използват.

"Сделките са стотици и няма как да ги цитирам. Най-вече говорим за продажба на държавно имущество и наистина става въпрос за неща, които са доста стари. Защото в държавния резерв трябва да съдържа както храна и вода, така и пирони и дъски. Така че е нормално тези неща да се амортизират и да се продават. Би трябвало да се купуват нови, но през последните години това не става." - отбеляза Стойчев.

Пълният коментар на експертите в следващия видео материал: