Община Раднево е във фактически фалит, обяви кметът Юлиан Илчев

Повод за това са неизплатените вноски от НЕК по концесията за въглища, добивани от държавното дружество Мини Марица-изток

19.08.2014 | 09:26 Редактор:
Община Раднево е във фактически фалит, обяви кметът Юлиан Илчев
Община Раднево е във фактически фалит, обяви кметът Юлиан Илчев

Община Раднево е във фактически фалит и скоро може да се наложи да спре разплащанията, обяви кметът Юлиан Илчев. Той очаква спешно съдействие от правителството, като е изпратил още в началото на мандата на служебното правителство писмо до премиера Георги Близнашки. Повод за това са неизплатените вноски от НЕК по концесията за въглища, добивани от държавното дружество "Мини Марица-изток", които са за на 4,5 милиона лева. Концесионната такса формира 54 на сто от бюджета на община Раднево.

"Кореспонденцията и сигнализирането по този въпрос сме започнали от април миналата година по време на служебното правителство на премиера Райков и на ресорните министри. Също така, за което е уведомен и президента Плевнелиев. След това преминаваме през правителството на Пламен Орешарски, където ресорният министър Драгомир Стойнев от МИЕ, оттам трябва да дойде концесионното възнаграждение ни увери, че ще бъдат разсрочено изплатени. 250 хиляди лева за 10 месеца и до края на месец юни тази година ще се разплати дължимите вноски на община Раднево, но това не се случи. Напротив. На 18 юли получихме писмо от МИЕ и уведомяват, че поради невъзможност "Мина Марица - ЕАД" да очисляват средства към МИЕ от една страна. А и по причина, че имат проблем "Мина Марица - ЕАД" с една банка, в която имат средства- сещайте се коя е банката. Те са затруднени и не правят преводи към министерството, което пък не може да преведе към нас дължимата ни концесионна сума  или т. нар. роял." - обясни за България Он Ер кметът на община Раднево.

Юлиан Илчев очаква от правителството спешна реанимация на община Раднево. По негови думи нужни са бързи и конкретни мерки, защото иначе всичко рефлектира върху най-болните сфери - социалните разплащания, образованието, здравеопазването и културата.