fallback

Проф. Чуков: Операцията на САЩ в Ирак е закъсняла

10.08.2014 | 09:53 Автор: Ирина Георгиева

Операцията на САЩ в Ирак е закъсняла, твърди арабистът проф. Владимир Чуков. По негови думи ислямистите са напреднали твърде много и бързо, a в момента контролират около 1/3 от територията на Сирия и около четвърт от територията на Ирак.

"Трябва да кажем, че преди около година Абу Бакр ал Багдади, който всъщност самопровъзгласилият се халиф, направи всъщност едно много добър тактически ход. Той прехвърли по-голямата част от своите сили от Сирия, очевидно там вече е голяма безпътицата в битката с правителствените войски и ги прехвърли в Ирак. Очевидно там получи подкрепа." - обясни проф.Чуков.

До този момент, ислямистите печелиха относително лесно битките, защото са на територии, които са слабо населени, а населението е предимно сунитско, коментира проф. Чуков.

"И в една или друга степен племената, отделните милиции, басисти, бившите офицери от армията на Саддам Хюсеин - тези бяха в някаква степен техни поддръжници. Сега обаче, те стъпиха на територията на Кюрдистан и дано не стане, но ако Ирбил падне, това ще бъде много силен удар върху иракската държава."

Тези бунтовници се финансират предимно с нефт, данъци и рекет, заяви проф. Чуков. По негови данни нефтът се изкупува предимно от местни прекупвачи, а цената е с около  1/5 по-ниска. Той коментира още, че на ден се произвеждат около 80 000 барела, което е равно на 200 - 300 хиляди долара.

Още от коментара на проф.Чуков в следващия видео материал:

 

fallback
Още от Ако сте пропуснали
fallback