Световният политически ред ще се пренареди, смята д-р Тодорова

Великите сили използват футуролози и прогнозисти, за да взимат информирани политически решения

09.08.2014 | 10:28 Редактор: Ирина Георгиева
Световният политически ред ще се пренареди, смята д-р Тодорова

Великите сили използват футуролози и прогнозисти, за да взимат информирани политически решения. Това заяви д-р Мариана Тодорова, футуролог в предаването Денят Он Ер. Тя обясни, че при сегашния политически модел на парламентарна република и недоверие в институциите има множество сценарии, които могат да се развият наесен. 

"При сегашния политически модел на парламентарна република и все по-рушащото се доверие в институциите, можем да кажем, че ще има две основни и стабилни партии в ляво и в дясно, които обаче няма да имат достатъчно мнозинство, за да управляват сами. Това означава, че ще им трябва партньор, с който да си изградят управлението. Какво коалиция ще има - дали ще е широка или тясна зависи от това, което ще се случи през следващите два месеца." - коментира Тодорова.

Футурологът прогнозира, че има и пренареждане на световния ред. Очаква се да се премине от модела на една водеща суперсула каквато е САЩ към появата на по-малки такива суперсили и на райониране на света, допълни Тодорова. Според нея фокусът ще е насочен към Азия, Китай и Южна Корея.

Футурологията е дисциплина, която все още не е добила статута на наука, обясни Тодорова. По нейни думи този вид изследване се опитва да очертае, възможното, вероятното и очакваното бъдеще, като борави с научни методи от политологията и социологията, икономиката, физиката и химията. Тодорова е категорична, че дисциплината не си пречи с тези науки, а даже напротив - помага си.

"В полето на социологията и политологията е доста по-тясно. Фокусът е по-тесен. Там се правят политически и социални прогнози. Докато футурологията се опитва да обхване прогнози за бъдещето в много различни сфери и направления - в политиката, в икономиката, в социалното развитие, в развитието на науките. Прави краткосрочни, средносрочни и дългосрочни прогнози. Изобщо тя е мащабна като обхват." - обясни Тодорова.

Пълният коментар в следващия видео материал: