fallback

Ст. Стойчев: Съставът на новото служебно правителство е стегнат

05.08.2014 | 21:28 Автор: Ирина Георгиева

Съставът на новото служебно правителство е доста стегнат и в него се намират хора близки до възгледите на президента. Това коментира политологът Стойчо Стойчев в Денят On Air. Според него назначението на проф. Георги Близнашки за служебен премиер е интересно, защото от една страна до скоро е бил член на БСП, а от друга страна е бил част от гражданските протести през последната една година. 

"Проф. Георги Близнашки е близък до вижданията на президента. Съставът на служебното правителство е доста стегнат. Някои хора от него са от администрацията на президента, виждаме лица от предния кабинет, виждаме и съветници и секретари на Плевнелиев." - допълни Стойчев.

Този кабинет е заявката на президента за по-осезаемо присъствие в политиката, отбеляза Стойчев. По негови думи спокойните летни месеци ще бъдат доста интензивни за новото служебно правителство. 

"Президентът постави няколко приоритета, измежду които два бих откроил. Честното провеждане на изборите. Виждате много съмнение имаше в последните парламентарни избори - по отношение на резултатите и процедурите. А и европейските избори бяха доста оспорвани в някои общини, особено в Северозападна България. Така че новите избори ще бъдат наблюдавани под лупа." - обясни Стойчев.

Стойчев е категоричен, че друга много важна задача на това правителство е да финализира Оперативните програми, защото не остана време за тях, а това е сложен административен проблем.

"Това правителство не зависи от парламентарна подкрепа, но и да гледаме под призмата на някакъв вид коалиционност би било доста условно. Но ако все пак се погледне през тази призма се вижда широка коалиция, която обединява."- допълва Стойчев.

Европа може да очаква предвидимост, проевропейска ориентация и стабилизация във вътрешен план от това правителство, категоричен е Стойчев.

Пълният коментар в следващия видео материал:

 

fallback
Още от Ако сте пропуснали
fallback