fallback

Bloomberg: Инвеститорите наказват Източна Европа

Борсовите индекси на България, Чехия и Унгария се наредиха сред 10-те с най-голям спад най-големи спадове в света за този месец

31.07.2014 | 17:43 Автор: Мариета Иванова

Инвеститорите наказват Източна Европа и бившите съветски републики, въпреки че те вече са държави-членки на НАТО и ЕС и подкрепиха санкциите срещу Русия. Това отбелязва Bloomberg и дава два аргумента.

Първият е, че борсовите индекси на България, Чехия и Унгария се наредиха сред десетте, които отбелязаха най-големи спадове в света за този месец. А, вторият – валутите на всички тези страни бележат спад спрямо долара.

Медията отбелязва още, че България е била единствената държава в региона, която е запазила мълчание, когато Русия анексира Крим през февруари.

Експерти на Brown Brothers Harriman задават риторичния въпрос – защо им е на инвеститорите да търсят възможности в Централна и Източна Европа, на фона на геополитическия риск, който съществува, вместо да заложат на други по-перспективни пазари. Българският лев, полската злота и румънската лея паднаха с по около 2% спрямо щатския долар. Чешката крона също загуби 2,5% от стойността си спрямо него. От местното икономическо министерство все пак вярват, че санкциите срещу Русия ще имат много ограничено влияние върху чешката икономика.

Хърватската валута също отслабна с 3 на сто спрямо долара през последните 2 седмици. Спад има и спрямо еврото! А в Азия се случва обратното – индийската рупия и тайландския бат поскъпват спрямо световната валута.

Фактът, че Русия е най-големият търговски партньор на Литва, не попречи на литовския президент Далия Грибаускайте да критикува остро руските действия в Крим, заявявайки – Руския иска да прекрои границите след 2СВ“.

Но такова становище се изразява по-лесно, имайки предвид факта, че балтийската страна влиза в еврозоната от догодина. Полша също тръгна в посока изолация на Москва. И засега плаща цената за това – износът на страната към Русия падна с 5,7% през първите 5 месеца на годината.

 

fallback
Още от Ако сте пропуснали
fallback