София Касидова препоръчва допълнителен кредитен анализ за КТБ

Според нея едва тогава ще се разбере дали банката трябва да се одържави

29.07.2014 | 08:36 Редактор: Ирина Георгиева
София Касидова препоръчва допълнителен кредитен анализ за КТБ

Нужно е да се направи кредитен анализ, финансов дю дилиджънс на КТБ, отделно от доклада на одиторите на трите независими консултантски компании. Това заяви финансистът София Касидова в предаването Денят Он Ер. По нейни думи едва тогава ще стане ясно дали става дума за някаква неплатежоспособност, която може да се компенсира с внасяне на допълнително капитал от сегашните акционери или става въпрос за една много голяма недостатъчност на капитал, заради който е нужно банката да се одържави или да се пристъпи към нейната несъстоятелност и фалит. Според Касидова, ако се развие вторият сценарий и банката бъде одържавена, то тя трябва да се преструктурира, бързо да се оздрави и парите да се върнат в бюджета.

"Международният опит тук е международен и има от къде да гледаме и да се учим. Аз смея да кажа моето мнение, че американският опит е доста бърз и успешен и те успяха много бързо да рекапитализират своите банки и да ги оздравят. Те бяха одържавени и получиха държавна помощ. Бяха преструктурирани и след като поработиха 2 - 3 години възвърнаха своята добра норма на печалба, върнаха средствата обратно в американския бюджет. Опитът на Кипър е доста лош. Там се намесват и някакви корупционни скандали и фактори, които очевидно не са добър пример. Bank of Cyprus продължава една година и няколко месеца да е още затворена." - допълни Касидова.

Има какво да се промени в българската банкова система, подчерта Касидова. Според нея членството в общия банков съюз ще помогне на всички надзорни органи у нас да работят в една модерна система. Въпреки това въпросът с КТБ трябва да бъде решен бързо, категорична е Касидова.

"Кредитният риск в банковата система се повишава. През последните няколко години банковият сектор е с нисък ръст. Има един доста висок размер на необслужваните или класифицирани кредити - 17% от общия размер на всички кредити. Само да припомним, че през 2008г. това беше 2,5%, говорим за един сериозен ръст. Говорим за някои пропуски в практиките при реализация на обезпечението, което всъщност затруднява доброто работене на банковата система. Продължава да бъде относително висок за размера на общия кредит като процент от БВП, да бъде висок и общият процент на кредитите, които са описани като загуба - той е около 2-3% и той ще бъде такъв поне такива са прогнозите. Кредитният риск е там." - коменира финансистът.

Нужно е икономиката и политиката у нас да са стабилни, за да се успокои банковата система у нас и да работи при нормални условия, отбеляза Касидова. Пълният й коментар в следващия видео материал: